Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 8 heeft geen probleem met zettabyte harde schijf

De mogelijkheid de computer op te starten van zeer grote harde schijven volgt uit een combinatie van drie vernieuwingen in Windows 8 met betrekking tot adressering, schijfpartitionering en software waarmee de pc initialiseert.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Microsoft nieuwste besturingssysteem gaat er vanuit dat de hardware is voorzien van de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) als vervanging voor het aloude BIOS. UEFI is van de grond af aan opnieuw opgebouwd met in het achterhoofd het gebruik van zeer grote harde schijven. Een van de onderdelen die daaruit voortkwam, is de GUID partition table (GPT). GPT heeft een ruimte van 64 bits voor sectornummerinformatie

Dit sectornummer komt voor uit de Logical Block Addressing (LBA)-methode, die niet langer een blok informatie identificeert op basis van de cilinder-, kop- en sectorinformatie maar op basis van een sectornummer. Elk nummer (logical block address) heeft een voorgedefinieerde omvang, doorgaans 512 bytes.

Gebruik meerdere zettabytes theoretisch mogelijk

Met de standaard ondersteuning van de combinatie van UEFI, GPT en LBA kan Windows 8 in theorie schijven met een capaciteit van 9,4 zettabyte aan. Een zettabyte is een miljard terabytes (10 tot de macht 21).

In de toekomst zijn nog grotere schijven mogelijk door gebruik te maken van sectoren groter dan 512 bytes. De producenten van harde schijven hebben al een nieuwe standaard afgesproken met een sectorgrootte van 4000 bytes (ook wel Advanced Format genoemd). De eerste schijven met een AF-sectorindeling verschenen al eind 2009. Tot nog toe werkt de adressering echter nog met sectorgroottes van 512 bytes waardoor op de schijf een 512-emulatielaag moet worden aangebracht (512e). Het gebruik hiervan kan echter de lees-schrijfacties vertragen. Het Windows 8 ontwerpteam heeft daarom in het besturingssysteem ondersteuning van '4K Native'-opslag ingebouwd, waardoor de emulatieslag kan worden overgeslagen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in