Uitvinders 'lab on a chip' winnen prijs

Chip herkent EHEC-bacterie en norovirus
Het 'laboratorium op een chip' herkent bijvoorbeeld ziekteverwekkers in groente en fruit, zoals de EHEC-bacterie die onlangs toesloeg in Noord-Duitsland. Maar de chip is ook geschikt voor het snel opsporen van multiresistente bacterieën of het norovirus - dat ernstige buikloop kan veroorzaken - in verpleeghuizen.
Hoogleraar Rutjes en onderzoeker Kunst, die zijn verbonden aan het Institute for Molecules and Materials, willen het prijzengeld van STW gebruiken om de haalbaarheid en de marktkansen voor hun mini-laboratorium na te gaan.
Tweede prijs toegekend voor onderzoek naar spraakhandicaps
Twee andere Nijmeegse onderzoekers kregen eveneens een 'Valorisatie Grant' - in hun geval van 200.000 euro - om verder te werken aan een aan het brein gekoppelde app, waarmee mensen met een spraakhandicap toch gewoon kunnen praten.
De onderzoekers, George Dimitriadis en Peter Desain, ontwikkelden op basis van hun vinding onder andere de app KlikPraat voor de iPhone, de iPad en het internet. Ze willen hun prijs gebruiken voor de ontwikkeling van software voor RE-Phrase/RE-Affect, een brein-computergestuurd hulpmiddel voor mensen met spraak- en communicatieproblemen. Het betreft ‘opgesloten patiënten' die wel het mentale, maar niet het fysieke vermogen hebben om te communiceren. Dat kan onder meer het gevolg zijn van een hersenbloeding of een verlamming.
De patiënt kan RE-Phrase/RE-Affect aansturen met oogbewegingen of door zich te concentreren. Het is volgens de universiteit daardoor vooral geschikt voor patiënten die door hun ziekte nauwelijks kunnen bewegen of praten. Het apparaat heeft een uitgebreid register van zinnen die de gebruiker kan kiezen en laten horen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee