Overslaan en naar de inhoud gaan

Solaris haalt uit naar Linux Besturingssysteem gratis en vol beloften voor vroegere gebruikers die op Linux zijn overgestapt

Linux-leveranciers zoals Red Hat en SuSe hanteren eenzelfde inkomstenmodel. Sun duikt echter niet alleen onder hun prijs, maar beweert ook superieure software te bieden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Solaris 10 moet Sun Microsystems helpen om marktaandeel terug te winnen dat het de afgelopen jaren aan het open source-besturingssysteem heeft verloren. Toen gebruikers op zoek gingen naar servers die gebruik maken van zogenaamde x86-processors van Intel en AMD, kwamen zij automatisch uit bij Linux, omdat Solaris dergelijke systemen niet ondersteunde. "Sun heeft Solaris voor het x86-platform in het verleden verlaten. Mensen zeiden: ‘Je neemt het platform niet serieus’. Vandaag bieden we klanten een alternatief voor Linux en Windows," vertelde John Loiacono, softwarebaas van Sun Microsystems, afgelopen maandag tijdens de officiële onthulling van Solaris 10 in San Jose, Californië. De software is vanaf december beschikbaar voor gebruikers. Diverse functionaliteiten moeten juist de Linux-gebruikers aanspreken. De belangrijkste is de Linux Application Environment, een applicatie die gebruikers in staat stelt om binnen Solaris een apart subsysteem aan te maken dat op Linux draait. Zo’n ‘container’ laat gebruikers applicaties draaien die niet voor Solaris gecertificeerd zijn. "Hierdoor kunnen klanten consolideren op x86-systemen zonder dat ze een chaos aan systemen creëren," vertelde Chief Operating Officer Jonathan Schwartz. "Zij kunnen de zee aan Linux-applicaties zonder aanpassingen op Solaris consolideren." De mogelijkheid om één fysiek systeem op te delen in diverse subsystemen zal ook een verhoging van het rendement van servers opleveren, beloofde Schwartz. En verbeteringen in de prestaties moeten gebruikers het laatste duwtje in de rug geven. Solaris 10 zou al 15 procent sneller werken dan zijn voorganger, maar een nieuw programma dat DTrace heet moet nog meer snelheid opleveren. Hiermee is te meten hoe afzonderlijke applicaties functioneren, zodat eventuele bottlenecks binnen systemen zijn op te sporen en te verwijderen. Dat levert volgens Sun weer tientallen procenten aan extra prestaties op. Solaris 10 zal vooral klanten aanspreken die de software in het verleden hebben verlaten omdat zij goedkope hardware wilden, zegt Gary Hein, analist van The Burton Group. "Solaris 10 zal veel mensen opnieuw doen nadenken over de vraag of zij Linux moeten gebruiken. Het is erg aantrekkelijk." Maar Sun heeft nog wel een geloofwaardigheidsprobleem als het gaat om het serieus nemen van de x86-markt, meent hij.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in