Overslaan en naar de inhoud gaan

Revolutie chipindustrie krijgt injectie van defensie VS

Het Amerikaanse defensie-onderzoeksinstituut DARPA probeert met het Electronics Resurgence Initiative (ERI) nieuwe veelbelovende maar nog onbewezen ideeën versneld de industrie binnen te loodsen. Deze week vindt de startconferentie in San Francisco plaats.
Clean room
© Intel
Intel

Van het budget van 1,5 miljard dollar dat is gereserveerd voor ERI is gisteren al 75 miljoen vergeven aan een lijst partners. DARPA heeft het afgelopen jaar bedrijven en kennisinstituten de gelegenheid geboden projectvoorstellen in te dienen voor subsidiëring van projecten.

Na een selectieprocedure is er een aantal uitgekozen dat valt binnen de thema's die DARPA heeft opgesteld:

Software-defined Hardware (SDH)

Moet chips opleveren die de voordelen van ASIC's (application specific integrated circuits) combineren met de flexibiliteit van programeerbare chips.

Domain-specific System on Chip (DSSoC)

Moet een enkelvoudig programmeerbaar framework opleveren dat ontwikkelaars eenvoudig in staat stelt de voordelen van ASIC's , GPU's en CPU's te combineren.

Intelligent Design of Electronic Assets (IDEA)

Moet het mogelijk maken het proces van chipontwerpen aanzienlijk te verkorten. Nu duurt het maken van een ontwerp nog een jaar, maar dat moet terug kunnen naar een dag. Het proces kan dan volledig automatisch verlopen.

Posh Open Source Hardware (POSH)

Dit programma heeft tot doel de bedrijfseigen muur die nu nog rond de meeste chipontwerpen staat, te doorbreken. Dat bedrijfseigen karakter levert nu nog veel problemen op doordat het ene systeem niet overweg kan met het andere. Door een set chips te creëren zonder dergelijke beperkingen moet het hergebruik en de distributie eenvoudiger worden.

3-Dimensional Monolithic System-on-a-chip (3DSoC)

Moet logische componenten, geheugenmodules en I/O-elementen in een 3D-stack organiseren in plaats van de huidige opzet waarbij de componenten zijn geplaatst rond een centraal geheugen en verwerkingselement. De 3DSoC moet veel snellere verwerking opleveren en tevens veel minder energie verbruiken door bottlenecks in de verwerking verwijderen.

Foundations Required for Novel Compute (FRANC)

Dit programma zoekt naar manieren om de klassieke Von Neumann-architectuur met een centrale verwerking, werkgeheugen en opslag te verlaten en nieuwe topologieën te omarmen. Nieuwe materialen en integratieschema's om data te verwerken moeten dataverplaatsingen minimaliseren.

DARPA heeft geen mededelingen gedaan over wie in aanmerking zijn gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in