Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijsverschillen glasvezelmarkt

Regelmatig krijg ik de vraag waarom een zakelijke glasvezelaansluiting veel duurder is dan een aansluiting thuis. Het is toch allebei glasvezel? Mijn korte antwoord luidt dan: ‘Ja, het is allebei glasvezel, maar nee, het is niet hetzelfde.’ Wat zijn de verschillen?
Glasvezel

Open of gesloten

Het aanbod van telecomcarriers zoals KPN en Ziggo noemt men gesloten’: bovenop de fysieke toegang tot het netwerk leveren zij het liefst hun eigen diensten zoals telefonie, tv en internet access. Deze koppelverkoop beperkt de keuzevrijheid van de klant.

Particulieren accepteren deze beperkte keuzevrijheid, veelal noodgedwongen, nog wel. Men neemt met de Fiber-to-the-Home (FttH) meteen een TriplePlay-pakket af van één aanbieder.

Zakelijke gebruikers willen een vrije keuze in diensten en dienstverleners. Gedwongen winkelnering wordt niet gewaardeerd c.q. geaccepteerd.  Fiber-to-the-Office (FttO) wordt dan ook veelal ‘open’ geleverd door partijen die een zuivere ‘laag 2 Ethernet’-aansluiting bieden en vervolgens open staan voor welke dienst van welke dienstverlener dan ook.

Servicelevels

Voor consumenten is het vanwege het veelal recreatieve verkeer niet vereist om een (zeer) hoge uptime van hun FttH-verbinding te hebben. Reparatie van een gebroken glasvezel gebeurt op basis van ‘best effort’ en support wordt geleverd op werkdagen tussen 09:00 en 18:00.

Bedrijven of instellingen eisen een uptime van 99,9 procent of meer, en garanties van maximaal enkele uren hersteltijd. Bij FttO dient de support dan ook 7 x 24 beschikbaar te zijn.

Delen of niet

Voor consumenten volstaat een met andere gebruikers gedeelde (1:5 of 1:10) FttH-glasvezelverbinding. De buurjongen die een avond lang intensief films downloadt, zorgt dan wel voor irritatie, ‘maar dat zal niet iedere avond zo zijn’.

Een zakelijke gebruiker wil dag en nacht kunnen beschikken over zijn eigen 1:1 bandbreedte en nooit vertraging ondervinden als gevolg van up- of downloaden van anderen. Gecombineerd met een hoge bandbreedtebehoefte stelt dit hoge eisen aan het FttO-netwerk.

Techniek

Een FttH-glasvezelnetwerk wordt veelal anders aangelegd dan een FttO-netwerk. Zo varieert de graafdiepte van een FttH-aansluiting tussen de 20 tot 60 cm, terwijl een FttO-netwerk altijd aangelegd dient te worden op 60 cm diepte. En de koppeling van het lokale netwerk met de backbone is bij FttH enkel uitgevoerd, terwijl dit bij FttO een dubbele aansluiting dient te zijn in verband met de servicelevel-garanties.

Prijs

Bovenstaande verschillen leiden tot een prijs per maand die bij FttH veelal tussen de €40 en €80 ligt, en bij FttO varieert tussen de €100 en €300. Let overigens goed op: in de zakelijke glasvezelmarkt wordt helaas vaak geschermd met prijzen ‘vanaf’. zorg dat je appels met appels vergelijkt en kijk naar de bovengenoemde aspecten zodat je de juiste ‘appel’ kiest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in