Overslaan en naar de inhoud gaan

OS X en Windows groeien naar elkaar

Steve Jobs opende het jaarlijkse ontwikkelaarscongres met een presentatie die grotendeels was gewijd aan nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem Leopard. Apple noemt de nieuwe versie van Mac OS X pesterig ‘Vista 2.0’. “Wat heeft onze concurrent de afgelopen vijf jaar uitgevreten?”, vroeg Jobs. De nieuwe Windows moet begin 2007 eindelijk verschijnen. Mac OS X Leopard is volgens hem nu al een generatie voorbij Vista.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


Nieuw in Leopard is Spaces, die geavanceerde virtuele desktops de mogelijkheid geeft applicaties en mappen heen en weer te schuiven tussen de verschillende werkomgevingen. Web Clip laat gebruikers elk willekeurig deel van een website selecteren en converteren naar widgets. iChat is uitgebreid met extra videomogelijkheden. In Leopard kun je op de webcam foto’s en zelfs video als achtergrond gebruiken.

Applaus
De demonstratie van Time Machine scoorde het meeste applaus en verrukte kreetjes van de bleekneuzen in de zaal. Time Machine doet in principe hetzelfde als System Restore in Windows. Het systeem is te herstellen naar een toestand in het verleden. Mac OS X Leopard houdt alle wijzigingen bij en schrijft de nodige data weg naar een aparte schijf of server. Met Time Machine kun je in 3D door de schermen heen en terug in de tijd reizen, met op de achtergrond een bewegende sterrenhemel. De interface is ontwikkeld met de nieuwste versie van Core Animation.
Naast het softwarenieuws introduceerde Apple een aantal machines op basis van Intel’s Woodcrest processors. De nieuwe xServe is met twee van Intel’s laatste Xeons vijf keer zo snel als de vorige versie bij een lager stroomverbruik. Woodcrest vereist minder koeling. De xServe gebruikt de gewonnen ruimte voor redundante stroomvoorziening. Ook de nieuwe Mac Pro heeft twee Woodcrest 64-bit processors.

Prijzen
Apple blijkt ineens gevoelig voor kritiek dat Macs prijzig zijn. Phil Schiller, hoofd wereldwijde marketing, noemde dat ‘een mythe’. De nieuwe Mac Pro kost in Amerika 2499 dollar, terwijl de volgens Schiller vergelijkbare Dell Precision 690 bijna duizend dollar meer kost.
Steve Jobs heeft de gewoonte het publiek te verrassen met ‘just one more thing’, maar na de opsomming over Leopard was de koek gewoon op. Geen iPhone. Geen media center Mac, geen iPod met WiFi om Microsoft’s komende Zune in de kiem te smoren, geen woord over verbeteringen in Finder waar al heel lang geruchten over gaan. Apple zou Finder onder de codenaam ‘Chardonnay’ compleet op de schop nemen. Chardonnay zou gebruik maken van metazoektechnologie en integratie met Spotlight.
Leopard verschijnt pas komend voorjaar. Het is goed mogelijk dat een nieuwe Finder dan alsnog opduikt. Jobs gaf op WWDC niet alle geheimen van Leopard prijs. “Wat ik kan vertellen is dat er meer op stapel staat”, zei hij. “We willen niet dat Microsoft snel met kopieëren begint.”
Leopard verschijnt nu toch na Vista. “We hebben vijf grote releases gehad terwijl Microsoft aan Vista werkte”, zegt Brian Croll, marktingmanager voor Apple’s software. “We zijn heel tevreden met het innovatietempo.” Microsoft heeft realistischerwijs geen gelegenheid meer ideeën uit Leopard in Vista te kopiëren. CEO Steve Ballmer heeft wel gezegd dat hij nooit meer vijf jaar tussen Windows-versie wil laten vallen. Waarschijnlijk wil Microsoft met Vista een solide basis neerzetten waarop vervolgens gemakkelijker nieuwe functionaliteit is te introduceren. Voor zover Apple werkelijk een voorsprong op Vista neemt, hoeft dat niet lang zo te blijven.
Mac OS X dreigt intussen dicht te slibben met toeters en bellen. Het bezwaar dat Windows teveel applicaties integreert die niet in een besturingssysteem thuishoren is steeds meer ook op de Mac van toepassing. Mail is in Leopard uitgebreid met To Do en Notes. Volgens Apple gebruiken mensen e-mail om zichzelf kattebelletjes te sturen. Dat verwatert wel de oorspronkelijke functie van een e-mailapplicatie.

Beveiliging
Voor Stefan Schmidt-Bilkenroth van Aladdin Knowledge Systems roept Time Machine vragen over beveiliging en privacy op. “Time Machine zet automatisch backups van mijn laptop op een centrale server”, zegt Aladdin’s Mac-ontwikkelaar. “Dan kan iemand via de server alle bestanden bekijken die ik ooit op mijn machine heb gehad. Zelfs als ik ze heb verwijderd staan ze toch in de backup. Apple moet tools bieden waarmee je kunt garanderen dat verwijderde bestanden ook uit de backup verdwijnen.”
Eind juli moest Apple 26 lekken in OS X patchen. Toch kwam beveiliging niet ter sprake in de opening van WWDC. Krijgt Mac naarmate het marktaandeel stijgt dezelfde beveiligingsproblemen als Windows? “Geen enkel systeem is onkwetsbaar”, zegt Croll. “Misschien zit een kern van waarheid in het idee dat marktaandeel een rol speelt, maar wij hebben een goede reputatie. Een goed ontwerp en een degelijk fundament zijn key.”
Drempels voor Windows-gebruikers weghalen is volgens marketingmanager David Moody “de laatste zeven jaar een focus geweest.” De overstap naar Intel heeft dat versneld. Leopard krijgt een gepolijste versie van Boot Camp dat Windows laat draaien op Intel Macs. VMware introduceerde op WWDC een oplossing om binnen Mac OS X op virtuele machines verschillende x86 besturingssystemen te laten draaien, waaronder Windows, Linux en Solaris.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in