Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland proeftuin 'internet van de toekomst'

In 2020 moet in Nederland de proeftuin van het 'internet van de toekomst' worden aangelegd. Dat is de ambitie van de Quantum Internet Alliance, waar de TU Delft een leidende rol in speelt. De extreem veilige internetverbinding moet tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam komen te liggen. Het project ontving vandaag miljoenen aan Europese steun.
© TU Delft
TU Delft

Het project van de TU Delft voor het 'internet van de toekomst' heeft vandaag financiële steun gekregen van de Europese Unie. In totaal krijgt de Quantum Internet Alliance, die onder Delftse leiding staat, 10,4 miljoen euro overgemaakt vanuit Brussel.

Nederlands proefnet

Het quantuminternet zou veel veiliger zijn dan het huidige internet: informatie is er door de hoogwaardige versleuteling zeer lastig 'af te tappen'. Het proefnet wat rond 2020 moet worden aangelegd tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam moet het eerste quantumnetwerk ter wereld worden.

De Europese Commissie ondersteunt in totaal twintig quantum-projecten. Brussel trekt daar 132 miljoen euro voor uit. Vanaf 2021 zal Europa nog 130 projecten ondersteunen. In de totale subsidiepot zit 1 miljard euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee