Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland heeft steeds meer glasvezelverbindingen

Het aantal glasvezelverbindingen naar Nederlandse huishoudens groeide in het tweede kwartaal van dit jaar sterk door. Er werden 440.000 nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd in april, mei en juni en ook het aantal huishoudens met een glasvezelinternetabonnement nam flink toe. Dat staat in de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

glasvezelaanleg
Reggefiber

In totaal zijn er nu volgens de ACM 6,37 miljoen huishoudens in Nederland die kunnen kiezen voor een aansluiting op het glasvezelnet. Lang niet iedereen doet dat overigens: het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement ligt op slechts 2,6 miljoen. Dat is wel gestegen: met 100.000 huishoudens ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Ruim 75% van de Nederlandse abonnees heeft inmiddels de beschikking over internet sneller dan 100 Mbps. De met glasvezel mogelijke gigabitsnelheden worden in de praktijk nauwelijks gebruikt, bleek in september. NLconnect, branchevereniging van de glasvezel- en breedbandindustrie, sprak toen van 6,5 miljoen aansluitingen op het glasvezelnet. 

Belangrijk voor digitaliserende samenleving

De ACM vindt het goed nieuws dat steeds meer Nederlanders gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van glasvezel. "Hoogwaardige verbindingen zijn voor consumenten en bedrijven van groot belang nu onze samenleving in rap tempo digitaliseert", zegt de toezichthouder.

De uitrol van glasvezel blijft in sommige delen van het land wel achter. In grote delen van Noord-Holland, Limburg en Groningen is er minder glasvezel beschikbaar dan elders in het land. De Glasvezelkaart in de Telecommonitor van de ACM laat dit letterlijk zien.

Aanlegproblemen en beschadigingen

Verder benadrukt de ACM dat door alle partijen "zorgvuldigheid betracht dient te worden bij de aanleg van glasvezel." Vorige week maakte de NOS bekend dat netbeheerders, gemeenten en vakbond FNV zich zorgen maken over de inzet van arbeidsmigranten bij de aanleg van glasvezel. Netbeheerders zien bij de werkzaamheden steeds meer incidenten met beschadigde gasleidingen, aldus de NOS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in