Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn Pentium 4 toen is als het stroomnet nu

Digitalisering kan veel betekenen: werk versoepelen, innovatie aanjagen, gemak vergroten, pandemieën doorstaan. Maar tegelijkertijd kan digitalisering veel kosten: analoge uitwijk, de menselijke maat, bezinningstijd, stroom. Dat laatste wil ik nu even aansnijden, terugdenkend aan mijn Pentium 4-pc ooit.
CPU, processor
© Intel
Intel

In tegenstelling tot het plaatje bij dit blog heb ik nooit de 'extreme uitvoering' van die Intel-processor gehad. Wel een exemplaar met het toen voor de consument nog nieuwe multithreading. Wat de marketingmensen van de CPU-reus toen Hyper Threading (met spatie) hebben genoemd. Maar voor mij was die gewone Pentium 4 al extreem genoeg. Niet zozeer qua geleverd (reken)vermogen, maar qua afgenomen (stroom)vermogen. Oh, en qua het afgegeven (temperatuur)vermogen.

Toch te extreem

Eerst vond ik de extreme aard van die vierde generatie Pentium-processor helemaal niet zo erg. Ik zag het niet, ik wist niet beter? De zolderruimte die toen diende als mijn mancave had namelijk meer pc's, genoeg stopcontacten en de stroomprijzen waren niet extreem gestegen. Oh, en die ruime zolder had maar één verwarminkje in een hoekje.

Dus de stroomslurpende pc-tower met 'Pentium 4 inside' gaf aangename warmte. Tenminste, tot ergens in juni/juli. Toen werd de optelsom van pittige zomerzon plus stampende processor wel erg extreem. Niet alleen voor de Intel-chip zelf, de omringende componenten en de loeiende koelventilatoren in die pc-kast. Ook voor mij zelf. Dus heb ik afscheid genomen van dat voluit verbruikende ICT-systeem.

Slimmer, sterker, beter

Niet lang daarna heeft Intel ook afscheid genomen van de architectuur die de Pentium 4 maakte tot wat 'ie was; een vol gas gevende verbruiker die voor stroom- en warmteproblemen zorgde. Processors die daarna kwamen, gingen veel slimmer om met hun rekenvermogen, stroomafname en hitte-opwekking. Ze schakelden snel terug en weer omhoog naar gelang de werklast. Ze waren daardoor flink zuiniger en al met al veel koeler.

Ik zie een parallel met de huidige situatie van het stroomnet in Nederland. Tenminste, met onze omgang daarmee. We verbruiken te veel op standje 'vol gas'. Onze op stroom draaiende ICT-systemen die onze gelauwerde digitalisering aanjagen, kunnen best wat slimmer. Wat efficiënter. Om zo knelpunten in het elektriciteitsnet te ontzien en mogelijke stroomtekorten te voorkomen (of te beperken). Mijn Pentium 4 heeft nooit de stoppen in huis laten doorslaan, maar het heeft niet veel gescheeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in