Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN-glasvezeltoegang brengt T-Mobile tot 'KPN-taks'

Telecombedrijf T-Mobile voert voor een miljoen huishoudens in bepaalde postcodegebieden een 'KPN-toeslag' in als ze hoge internetsnelheden via glasvezel willen afnemen, meldt De Telegraaf. Consumenten betalen daar voor een internetverbinding van een gigabit per seconde per maand zo’n 15 euro meer dan T-Mobile-klanten op veel andere plekken.
glasvezelaanleg
© KPN
KPN

Dat blijkt uit de nieuwe menukaart voor glasvezel die T-Mobile maandag introduceert en waar de Telegraaf over schrijft. Het bedrijf zegt ertoe gedwongen te zijn door de prijzen die KPN rekent voor toegang tot zijn glasvezelnet op sommige plekken. Het gaat vooral om gebieden waar KPN recent glasvezel heeft aangelegd.

KPN de grootste

De glasvezelnetten in Nederland zijn in handen van verschillende partijen, waarvan KPN de grootste is met ruim drie miljoen aangesloten huishoudens. T-Mobile zelf is hoofdhuurder van twee netwerken met enkele honderdduizenden aansluitingen. Als T-Mobile - of een andere aanbieder - diensten wil aanbieden aan de miljoenen klanten op net van KPN, moet die voor die toegang betalen.

Er leeft al geruime tijd kritiek op het prijsbeleid dat KPN voert voor zijn open glasvezelnetwerk. De grote telecomfirma vraagt volgens concurrenten dusdanig hoge wholesaletarieven dat zij geen concurrerende pakketten kunnen aanbieden via het KPN-glasnet. Van spiritueel XS4ALL-opvolger Freedom Internet is bekend dat het aan KPN een hogere inkoopprijs voor glasvezel betaalt dan een KPN-klant maandelijks voor een glasvezelverbinding neerlegt.

Koper eruit, ten gunste van glas

KPN en T-Mobile liggen met elkaar overhoop over de voorwaarden van KPN’s open netwerk. Hierbij speelt ook het door KPN uitfaseren van koperlijnen, waarover DSL-verbindingen lopen. Concurrenten als T-Mobile en Delta Fiber willen het duopolie van KPN en Ziggo doorbreken, stelde analist Tim Poulus van marktonderzoeksbureau Telecompaper afgelopen zomer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in