Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestaat de ideale performancetest?

Het succes van een applicatie staat of valt met zijn snelheid en stabiliteit. Pas wanneer dit op orde is zijn gebruikers tevreden. Steeds meer bedrijven zien dit in en doen een performancetest voordat hun nieuwe applicatie of update live gaat. Hoewel een webapplicatie deze test glansrijk kan doorstaan, geeft dit geen garantie voor de toekomst.
Congestion
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

In de praktijk zien we helaas nog vaak websites die wel getest zijn, maar toch na lancering niet altijd beschikbaar zijn, zoals ‘meldpunt volle trein’. Deze applicatie raakte op de eerste dag overbelast door de stroom aan klachten die binnenkwam. Maar hoe kan dat gebeuren als de performancetest een duidelijk succes was?

Bij het ontwerp van een applicatie wordt nagedacht over de te verwachten extreme situaties en risico’s. Om te testen of de webapplicatie deze situaties ook aankan in de productomgeving is het belangrijk om een performancetest te doen. Deze test meet namelijk of de applicatie, configuratie en omgeving samen voldoen in de productiesituatie. Het is essentieel om de juiste performancetest te kiezen, die aansluit bij de risicosituaties die verwacht worden. Anders bestaat de kans dat de performancetest een succes was, maar de website na lancering alsnog onbeschikbaar is. 

Welke performance test heb ik nodig?

Maar hoe bepaal je de beste performancetest? Immers is geen enkele applicatie hetzelfde, dus bestaat er ook niet één ideale performancetest. Met onderstaande checklist is in een oogopslag duidelijk welke test de juiste is.

  • Behoefte: Het aantal gebruikers vormt geen risico, maar de snelheid van de webapplicatie is wel van belang. Zelfs tijdens piekbelastingniveau moet de snelheid altijd gewaarborgd blijven.

De ideale test: Een loadtest en een duurtest. Deze tests brengen in kaart wat de snelheid per gebruikersactie is en of die voldoet aan de eisen van de applicatie. Vervolgens wordt er gekeken of de website langdurige belasting aankan. Mocht uit de tests blijken dat de snelheid onvoldoende is dan geeft een bottleneck-analyse met diagnostische tools aan welke maatregelen nodig zijn.

  • Behoefte: Bedrijfszekerheid is van groot belang voor de applicatie. Zelfs wanneer er onderhoud wordt gepleegd of een van de achterliggende componenten wegvalt, moet de webapplicatie beschikbaar blijven.

De ideale test: Een failover test. Deze test meet of de samenstelling van de applicatie, infrastructuur en configuratie zich zo gedraagt als verwacht. Hiermee wordt gecontroleerd of de applicatie 99 procent van de tijd beschikbaar zal zijn en of het plegen van onderhoud hier geen invloed op heeft. De website moet door blijven draaien ook als een van de achterliggende componenten (tijdelijk) wegvalt.  

  • Behoefte: Sommige applicaties worden maar weinig gebruikt, maar als ze gebruikt worden moeten ze grote aantallen gebruikers kunnen bedienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alarm-websites.

De ideale test: Een stresstest. Hierbij wordt gemeten of de webapplicatie niet onbeschikbaar raakt als er extreme aantallen bezoekers zijn die de applicatie relatief kort bezoeken. Daarnaast wordt gekeken welke impact deze belasting op met name het geheugen heeft.

Bovenstaande vraagstukken laten zien dat de ideale performancetest niet bestaat. De vraag om ‘een performancetest’ kan dan ook niet eenduidig beantwoord worden. De ideale test verschilt per situatie en de risico’s die gedekt moeten worden. Bepaal in de ontwikkelfase al tegen welke risico’s en extreme situaties de applicatie redelijkerwijs kan aanlopen in de toekomst.

Zijn er meerdere gevaren? Doe dan ook meerdere performancetesten. Ik raad aan om deze testen niet enkel te zien als een taakje dat van de actielijst moet worden afgestreept. Kies de test zorgvuldig om te voorkomen dat de applicatie tijdens de productiefase niet meer werkt. Dit kan namelijk weer allerlei nare gevolgen voor de organisatie hebben, zoals missende omzet, ontevreden gebruikers en imagoschade. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen, dus kies de juiste performance test en ga deze ongewenste gevolgen uit de weg.    

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in