Overslaan en naar de inhoud gaan

Uber-chauffeurs tegen Uber-algoritmes: 1-0

Taxi-chauffeurs in Londen en New York hebben een methode gevonden om hu loon wat op te vijzelen. Met dank aan Ubers algoritmes.
Uber
© Shutterstock
Shutterstock

Het was al een aantal keen een steen des aanstoots: de prijsverhogingen die Uber automatisch doorvoert wanneer het aantal beschikbare chauffeurs achterblijft bij de vraag naar vervoer. Dat gebeurt dan ook in situaties waar klanten van dit taxi-bedrijf dat als unfair ervaren. Zoals bij stakingen in het openbaar vervoer, panieksituaties bij aanslagen e.d. Het algoritme kan in dergelijke situaties de prijs met wel een factor 4,5 verhogen.

Nu blijkt het ook een goede methode voor de chauffeurs die hun diensten via Uber aanbieden om hun inkomen wat op te vijzelen. Dat stellen althans onderzoekers van de universiteit van Warwick. De onderzoekers baseren zich daarbij op interviews met taxi-chauffeurs in Londen en New York en onderzoek op online fora zoals Uberpeople.net.

Chauffeurs bespelen Uber-algoritme

De methode die de chauffeurs hanteren is simpel, maar vraagt wel enige coördinatie: ze loggen uit op ene afgesproken moment. Daaruit concludeert het algoritme dat Uber inzet dat er sprake is van schaarste, en gaan de tarieven omhoog. Zodra de chauffeurs dat signaleren, melden ze zich weer aan.

Volgens de chauffeurs moet Uber weten van deze prijsopdrijving, omdat ze het zien gebeuren. Uber van zijn kant ontkent dat het op grote schaal gebeurt. Het is volgens Uber ook niet toegestaan, en er zouden maatregelen ingebakken zijn in zijn platform om dit gedrag tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in