Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziekapp van YouTube komt naar Nederland

YouTube brengt zijn eigen muziekstreamingdienst naar Nederland. YouTube Music is een concurrent van onder meer Spotify en Tidal. De streamingdienst is beschikbaar als app voor Android en iOS en via music.youtube.com.
YouTube logo

Voor de dienst werkt YouTube samen met de vier grote platenmaatschappijen (Universal, Sony, Warner en EMI) en met tal van kleinere labels. Gebruikers kunnen niet alleen nummers beluisteren, maar ook videoclips en live-opnames bekijken. Daarnaast is het mogelijk om het beeld uit te zetten en alleen de audio te horen. Ook zijn er tal van playlists en covers.

In de app is het mogelijk om te zoeken op titel en artiest, zoals bij elke muziekapp, maar gebruikers kunnen ook zoeken op een fragment van de songtekst. Wie bijvoorbeeld zoekt op ‘oude strandhuis’ krijgt Zoutelande van Bløf als eerste treffer. Daarnaast is het mogelijk om een lied te omschrijven. 'Lied over bekers' levert het lied Cups van Anna Kendrick op.

Een andere optie: gps-locatie. Als iemand dat inschakelt, kan de app zien dat de gebruikers in de sportschool, op kantoor of thuis zijn. Daar kan de muziek op worden aangepast. De app let ook op het tijdstip: 's avonds laat kan iemand andere liedjes aangeboden krijgen dan 's ochtends vroeg.

YouTube Music was al beschikbaar in zeventien landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Tegelijk met Nederland krijgen ook België, Luxemburg en Denemarken toegang tot de dienst.

De YouTube Music-app is gratis, maar er komt ook een betaalde optie, YouTube Music Premium. Wie dat abonnement afsluit, hoort geen reclame tussen de nummers. Ook is het mogelijk om liedjes te downloaden, bijvoorbeeld voor in een vliegtuig, en om nummers op de achtergrond te laten spelen terwijl je iets anders doet.

Volgens Google, het moederbedrijf van YouTube, is de streamingdienst ook gunstig voor de muziekindustrie. ,,Ze verdienen al aan de advertenties bij de filmpjes op YouTube en via aankopen in de store Google Play Music. Daar komen de abonnementen bij'', zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat Play Music op den duur opgaat in YouTube Music en verdwijnt.

Nederlanders kunnen vanaf woensdag ook een totaalabonnement afsluiten: YouTube Premium. Daarmee verdwijnen alle advertenties van het hele platform en is het mogelijk om video’s te downloaden. Die abonnees kunnen ook series bekijken die speciaal voor YouTube zijn gemaakt, de Originals. YouTube Premium is de opvolger van YouTube Red.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in