In Praktijk: BlackBerry PlayBook

Voor het gemak wordt een QR-code getoond die snel naar de betreffende applicatie in de BlackBerry AppWorld leidt.
Na installatie wordt weer met een QR-code vlot een beveiligde Bluetooth-verbinding opgezet en toont de PlayBook onder meer alle contacten, mail en agenda die al op de smartphone stonden. Geen noodzaak tot synchroniseren dus. Een aangename verrassing is dat de PlayBook automatisch alle wifi-instellingen inclusief WPA-sleutels heeft overgenomen. Dat scheelt een hoop zoeken en overtikken van lange hexadecimale codes.
Integratie kan beter
Maar dan komt de eerste teleurstelling: Om ruimte te sparen in het geheugen van mijn telefoon staan mijn foto's, muziek en wat andere bestanden op de SD-geheugenkaart van mijn telefoon. Maar hoe ik ook probeer, de Playbook weet de muziek en foto's op het extra geheugen niet te vinden.
Er zijn meer integratiefoutjes. De tablet kent namelijk geen geluidsprofielen en kan deze dus niet overnemen van de smartphone. Nog even lezen of browsen in bed en daarna de PlayBook op het nachtkastje naast de telefoon laten liggen is niet aan te raden: ook al staat de telefoon op stil, de tablet meldt ook midden in de nacht luid en duidelijk dat er nieuwe mail is.
Prijzen | euro |
16 GB versie | 479 |
32 GB versie | 579 |
64 GB versie | 679 |
De PlayBook is geen iPad-killer, is mij nog eens op het hart gedrukt toen ik het recensie-exemplaar kwam ophalen. RIM wil met de tablet in eerste instantie de zakelijk markt bedienen en daarna pas de consument. Zo is het ook met de introductie van de BlackBerry-smartphones gegaan. Het hoge beveiligingsniveau waarmee RIM in de zakelijke markt een streepje voor kreeg, is ook terug te vinden in de PlayBook. Is de BlackBerry buiten bereik van de PlayBook of wordt BlackBerry Bridge-toepassing afgesloten, dan blijft er geen gevoelige informatie op de tablet achter. Bij verlies of diefstal is dat een zorg minder.
Ook biedt de PlayBook de mogelijkheid gebruik te maken van 'beveiligd internetten' via de proxy in de firewall van de werkgever. De tablet maakt daartoe met de 'Bridge browser' via de Bluetooth en de 3G-verbinding contact met de BlackBerry Enterprise Server in het bedrijfsnetwerk. Daarnaast heeft de tablet een aparte browser voor 'onbeveiligd' internetten via de wifi-verbinding.
Bij het browsen blijkt het scherm overigens al snel aan de kleine kant, zeker bij het aanklikken van links ontstaat snel frustratie. Veel in- en uitzoomen is daarvoor een remedie.
Hoogte 130 mm Breedte 194 mm Dikte 10 mm Gewicht 425 g Scherm 7 inch, 1024x600px, multitouch Processor Dual core 1 GHz, 1 GB RAM Video 3 Mpix voor, 5 Mpix achter 1080p HD video OS BlackBerry Tablet OS (QNX) Connectors Micro HDMI, Micro USB Ondersteuning Java, Adobe Air, Flash, POSIX, Webkit, OpenGL,H264, MWV
Beveiliging heeft nadelen
De keerzijde van de hoge beveiligingsgraad is dat alle functies zoals e-mail, agenda en contacten wegvallen zodra de BlackBerry smartphone buiten bereik van de Bluetooth-verbinding raakt. Voor wie geen BlackBerry heeft, zijn deze belangrijke functies van een tablet dan ook niet beschikbaar. Ten miste, op de webvarianten van deze functies na, die gewoon via de browser zijn te benaderen. RIM zegt wel een e-mailclient voor de tablet in de maak te hebben, maar het is onduidelijk wanneer deze beschikbaar komt. Verder is de tablet voorzien van veel voorwaarden voor een prettig videogesprek. Helaas kan dat alleen met andere PlayBook-bezitters.
Intuïtieve interface
RIM heeft de PlayBook voorzien van een fraaie interface met 'actieve' zwarte randen rond het beeldscherm. Met een vinger vanuit de rand naar het beeldscherm vegen, heeft een andere functie dan binnen het beeldscherm vegen. De laatstgenoemde beweging is vooral bedoeld om te scrollen of om te zoomen wanneer twee vingers op het scherm worden gebruikt.
Met een veeg vanuit de zijrand schakelt de tablet tussen verschillende toepassingen die in de achtergrond draaien. Vanuit de bovenrand vegen, opent het menu van de desbetreffende applicatie, mits dat aanwezig is. Vanuit de onderrand vegen brengt de gebruiker terug bij het hoofdscherm met een overzicht van de actieve applicaties. Nogmaals vanuit de onderrand vegen geeft een overzicht van alle beschikbare apps op de tablet.
Om het toestel uit de slaapstand te halen is een lange veeg langs vanuit de onderrand voldoende. Het is een heel intuïtief werkende interface. De krachtige processor zorgt voor een snelle respons bij het wisselen tussen applicaties.
Mooie apps, maar nog weinig apps
De tablet komt standaard met Word to Go, Sheet to Go en Slideshow to Go, waarmee documenten gemaakt met Microsoft Office zijn te bekijken en te bewerken. De speciale AppWorld voor de PlayBook is echter nog angstwekkend leeg in vergelijking met de online app-winkels voor de iPad en Android-tablets. Daar kan overigens snel verandering in komen want RIM belooft dat Android-apps binnenkort met een emulator ook op de PlayBook gebruikt kunnen worden.
Pro | Contra |
Kwalitatief hoogwaardig beeld | Klein scherm |
Intuïtieve interface | Onhandig klein aan/uit-knopje |
Interactie met smartphone | Geen volledige interactie met SD-card smarthone |
Goede kwaliteit camera's | Amerikaans georiënteerd toetsenbord |
Prestaties accu | Beperkt aantal apps beschikbaar |
Multi-tasking | Afhankelijkheid van BlackBerry smartphone |
Reactiesnelheid | Geen geluidsprofielen |
De PlayBook is een makkelijk mee te nemen tablet met een prachtig scherm, een intuïtieve interface en uitstekende prestaties. Het kleine scherm zorgt echter snel voor problemen met de vingernavigatie. De afhankelijkheid van een BlackBerry-smartphone zorgt dat een belangrijk deel van de potentiële gebruikersgroep bij andere leveranciers zal shoppen. Het hoge beveiligingsniveau, de eenvoudige bewerking van Office-documenten en de intergratie met de BlackBerry-smartphone zijn aantrekkelijk voor zakelijke gebruikers.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee