Overslaan en naar de inhoud gaan

Google heeft de waarheid niet in pacht

Kort bericht, vorige week op verschillende techsites; Google heeft aangekondigd structurele verbeteringen in z’n rankingalgoritmes door te voeren. Dit om te voorkomen dat de zoekmachines van Google misleid worden.
Google Now

De aankondiging volgt na kritiek op het bedrijf omdat het vorig jaar berichten die de holocaust ontkennen een hoge ranking had gegeven.

Het is niet eenvoudig om de techniek van Google te misleiden. Dat partijen daar desondanks mee bezig zijn, geeft aan welke breinpositie Google inmiddels bij veel mensen heeft. Als Google een bericht een hoge ranking geeft dan moét het wel waar zijn.

Op zich is het verbeteren van zijn techniek een prima stap van Google, maar het zal een kwestie van tijd zijn of ook de verbeterde zoekalgoritmes kunnen weer misleid worden. Daarmee ontstaat een kat- en muisspel tussen Google enerzijds en partijen die hun denkbeelden willen pushen anderzijds.

Het meest zorgelijke aan deze ontwikkeling is dat Google daarmee het monopolie op de waarheid lijkt te krijgen. Daarmee worden techreuzen als Google en Facebook sluipenderwijs de hoeders van moraal, bepalen zij de ‘waarheid’ en beïnvloeden ze onze keuzes.

Dat heeft al tot bedenkelijke censuur geleid. Schilderijen die eeuwenlang als meesterwerken in musea hebben gehangen worden nu door techniek als ‘sexueel expliciet’ geweerd. Tegelijkertijd kan iemand die slim genoeg is om zoekalgoritmes te misleiden twijfelachtige berichten of zelfs leugens tot waarheid verheffen.

Daarmee is het niet langer ‘de krant die de leugen in het land brengt’. Maar hoeveel mensen zullen deze gezonde relativering ten aanzien van nieuwsmedia en berichtgeving op internet nog aan de dag leggen? En wie realiseert zich nog dat Google de waarheid niet in pacht heeft?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in