Overslaan en naar de inhoud gaan

Salary Survey - Blijven of vertrekken: keuze tussen geld en sfeerICT’ers komen in beweging
Tijdens een recessie is de arbeidsmobiliteit doorgaans laag. Wie een baan heeft, houdt zich koest en blijft in afwachting van betere tijden zitten waar hij zit. Voor ICT’ers is de slechte periode echter al langere tijd voorbij; er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


Uit het onderzoek blijkt dat een fors percentage van de ondervraagden op zoek is naar ander werk: bij de ICT-dienstverleners iets meer dan een kwart, bij de niet-ICT-dienstverleners geeft zelfs bijna een derde van de respondenten aan te willen vertrekken bij de huidige werkgever. Vergeleken met het onderzoek van vorig jaar is dat een forse stijging. Van alle ondervraagden gaf toen slechts 22 procent aan om zich heen te kijken naar ‘een nieuwe uitdaging’.
Hoewel dus een groter percentage van de niet-dienstverleners aangeeft op zoek te zijn naar ander werk, geeft toch 24 procent van de ICT-dienstverleners aan ook te willen werken voor ‘het andere kamp’.
Als belangrijkste reden bij een bedrijf te blijven werken, wordt de sfeer binnen de organisatie genoemd (27 procent). Als tweede belangrijke argument om te blijven bij de huidige baas, worden ontwikkelingsmogelijkheden genoemd. Salaris komt pas op de derde plaats, gevolgd door mobiliteit (dichter bij huis werken).
Als een werknemer echter eenmaal heeft besloten te vertrekken, zijn de redenen voor vertrek een stuk ‘aardser’: dan wordt het salaris wel degelijk het regelmatigst als belangrijkste reden genoemd en komt de sfeer in het bedrijf op de derde plaats.SClB
Ik ben op zoek naar ander werk.
niet-ICT-dienstverlener 33%ICT-dienstverlener 27%totaal vorig jaar 22%SClB
Reden om te blijven.
sfeer 27%ontwikkelingsmogelijkheden 17%geld/salaris 11%mobiliteit (dichter bij huis) 8%SClB
Wat is de voornaamste reden om
van werkgever te veranderen?
geld/salaris 21%ontwikkelingsmogelijkheden 19%sfeer 11%mobiliteit (dichter bij huis) 10%SClB
Vrouwen vinden mobiliteit belangrijkSClB
We vroegen ons af of mannen en vrouwen verschillende redenen hebben om een werkgever te verlaten. Voor mannen is de belangrijkste reden (toch) het geld: 22 procent vertrekt in de hoop op een beter salaris. Vrouwen blijken vooral te vertrekken vanwege de sfeer binnen het bedrijf: ruim 15 procent geeft dat als belangrijkste reden op.
Op de tweede plaats staat bij mannen de mogelijkheden zich in het werk te ontwikkelen, terwijl vrouwen mobiliteit (dichter bij huis werken) net zo belangrijk vinden. Hieruit mag voorzichtig geconcludeerd worden dat vrouwen zich bij de keuze voor hun werkplek meer dan mannen laten leiden door de mogelijkheden om de zorg voor kinderen te combineren met werk.
Van de mensen die van plan zijn te vertrekken, geeft de grootste groep aan ‘binnen een jaar’ achter een nieuw bureau te willen zitten. Dat moet dan wel het bureau zijn ‘van een ander’ want de bereidheid als zelfstandige te gaan werken, is niet groot: slechts een kwart van de potentiële opzeggers ziet het werk als zelfstandige als optie.SClB
Reden veranderen werkgever:
man vrouw
geld/salaris 22% 8%ontwikkelingsmogelijkheden 20% 14%sfeer 11% 16%mobiliteit (dichter bij huis) 10% 14%promotie 6% 8%

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in