Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjoemelsoftware nu ook aangetroffen in bepaalde BMW-modellen

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.

BMW X3 diesel SUV
BMW

De toezichthouder voor transport, Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), kwam erachter dat de uitstootwaarden van schadelijke gassen in sommige dieselauto's van het merk BMW konden worden gemanipuleerd. Volgens de autofabrikant gaat het om ongeveer 33.000 X3-modellen in Duitsland.

In Europa veel meer

In heel Europa gaat het naar schatting om 100.000 tot 150.000 voertuigen. BMW weet echter niet hoeveel van de voertuigen er nog op de weg zijn, aangezien de waakhond tot nu toe alleen gegevens over Duitsland heeft vrijgegeven.

Het autoconcern zegt samen te werken met de autoriteiten. Volgens de KBA heeft BMW inmiddels een reeks maatregelen voorgesteld voor hardware- en software-updates. Of de kwestie nog verder consequenties heeft voor de onderneming is nu nog niet duidelijk.

Begonnen bij Volkswagen

Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Dat concern gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. Later werd duidelijk dat ook bij andere autoconcerns sjoemelsoftware is gebruikt. Over het schandaal worden al jaren rechtszaken gevoerd, die de met software frauderende bedrijven veel geld en aanzien hebben gekost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in