Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene hosting steunt nog zwaar op boompjes planten

'Groen' betekent in de meerderheid van de gevallen dat het gebruik van niet-duurzaam opgewekte energie wordt gecompenseerd door het laten planten van bomen. Vorig jaar werd de uitstoot van meer dan 1750 ton CO2 op deze wijze administratief rechtgebreid. De vermijding van CO2-emissie, door gebruik van vernieuwbare energiebronnen, bedroeg datzelfde jaar minder dan 1500 ton.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De toevlucht tot boompjes planten is verrassend; groene elektriciteit is volgens directeur René Post, van energieleverancier Cleanbits, ‘slechts enkele procenten duurder’ dan grijze elektriciteit. Gezien het feit dat de elektriciteitsrekening slechts één van de kostenposten van de hostingprovider is, resulteert het verschil in energiekosten volgens Post inmiddels al niet meer in herleidbare tariefverschillen tussen groene en grijze hostingproviders.

De beslissing om groene hosting in de markt te zetten, is volgens Post meestal ingegeven door marketingoverwegingen, al dan niet in combinatie met persoonlijke milieu-ethische opvattingen van de directie. Het zijn vooral de grotere hostingdienstverleners die voor groene hosting kiezen, zo blijkt uit het onderzoek.

De bijna 1,3 miljoen ‘groene registraties’ binnen met .nl-domein zijn terug te voeren tot niet veel meer dan 100 van de circa 1400 partijen die .nl-domeinnamen hosten. Cleanbits heeft een database online waarmee iedereen van elke website in het .nl-domein kan nagaan of deze bij een groene dienstverlener geregistreerd staat.

De door Cleanbits toegekende kwalificatie ‘groen’ zegt overigens niets over de energie-effciëntie (PUE) van de datacenters waarin de hosting plaatsvindt. Cleanbits kijkt slechts naar de herkomst van de energie en vertrouwt verder op de zakelijke wijsheid van de providers.

Het elektriciteitsverbruik van internet en telecom in Nederland ligt nu rond de 10 procent van de totaal verbruikte elektriciteit en neemt jaarlijks met ongeveer 0,5 procent toe.

AG Dossier: Green computing

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in