Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wereldwijde low-codemarkt groeit in 2021 met bijna een kwart'

De omzet van de wereldwijde low-codemarkt groeit in 2021 met ruim 22 procent ten opzichte van 2020, verwacht Gartner. Daarmee komt de totale omzet van de markt aan het einde van dit jaar uit op 11,3 miljard euro. De groei heeft volgens Gartner met name te maken met de coronacrisis, de populariteit van SaaS en hyperautomatisering.
low-code
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Naar verwachting blijven low-code application platforms het grootste component binnen de markt, verwacht Gartner. In 2020 was dit onderdeel van de low-code markt nog goed voor krap 3,5 miljard dollar, maar in 2022 groeit dat naar verwachting met 65 procent naar 5,8 miljard dollar. Maar eigenlijk alle onderdelen van low-code - waaronder intelligent business process management suites, robotic process automation en platformen voor 'citizen automation and development' - groeien in de komende jaren.

SaaS en automatisering

De groei van de markt heeft met diverse factoren te maken. Door de coronacrisis moeten steeds meer bedrijven digitaliseren, waardoor applicaties ook steeds sneller geleverd moeten worden. Die sterkere vraag zorgt voor een groei in citizen developers buiten de IT-sector, waardoor ook low-code groeit. Volgens Gartner heeft gemiddeld 41 procent van de werknemers buiten IT inmiddels data- of techoplossingen aangepast of gebouwd. 

Daarnaast zorgt ook de populariteit van Software-as-a-Service (SaaS) voor een groei in low-code. Volgens Gartner hebben alle grote SaaS-aanbieders nu mogelijkheden voor lowcode-ontwikkeling in hun platformen. Terwijl die platformen steeds vaker gebruikt worden, groeit het gebruik van low-code automatisch mee. Daarnaast willen veel IT'ers binnen bedrijven hun eigen ideeën inzetten om werk en processen te automatiseren, wat ook weer bijdraagt aan de groeiende low-codemarkt. 

"De meeste grote organisaties wereldwijd hebben aan het einde van 2021 low-code tools op een manier geadopteerd", stelt Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in