Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbij Scrum

U kent SAFe waarschijnlijk wel, het Scaled Agile Framework. Mijn grootste bezwaar tegen SAFe is dat het vooral een framework voor managers is. Niet dat het vol met managementtaken staat, maar vooral omdat het zo makkelijk verkoopt aan managers.
Legacy
© Shutterstock
Shutterstock

Als je een auto ontwerpt, dan denk je na over de doelgroep voor wie die auto bedoeld is. Is hij voor hippe jonge mensen, voor degelijke zuinige types of voor sportievelingen? Afhankelijk daarvan bepaal je de stijl van de auto. Zo moet SAFe ook haast wel ontworpen zijn – en dan voor managers van grote IT-organisaties.

SAFe heeft alles in zich om goed te verkopen aan the powers that be. Alles waar men zich in de top van de organisatie zorgen over maakt is geregeld: geldzaken, kwaliteitsmanagement, enterprise-architectuur… alles is er. Een echte managermagneet! Is dat erg? Ja en nee. SAFe bevat geen onzin, maar het is zo groot, compleet en allesomvattend dat je niet geneigd bent om stapje voor stapje je weg te vinden in SAFe. Je gaat niet voor zo’n groot framework om daarna alleen maar een paar stukjes te implementeren. Maar, alleen stapje voor stapje kun je echt agile worden. En die stapjes moeten beginnen bij het echte werk, bij de ontwikkeling, niet bij het management.

Wie echt agile wil zijn, die moet ook los kunnen komen van Scrum

Scrum heeft dat probleem natuurlijk niet. Zo simpel en compact; meer agile kan haast niet. En toch, als je goed kijkt, is zelfs Scrum een beetje ontworpen om managers blij te maken. Ik heb er niets op tegen om mensen blij te maken – ook managers niet. De sprint is het centrale gegeven van Scrum. Tijdens een sprint willen we rust en zekerheid. Dus regelen we voorafgaand aan elke sprint een planning waarin we precies bepalen wat er tijdens die sprint gebouwd moet gaan worden – en tijdens de sprint wordt dat bewaakt. Een goed team kan heel goed inschatten wat er in een sprint gebouwd kan worden. En hoe meer features er per sprint gebouwd worden, hoe beter (efficiënter) het team is.

Precies die voorspelbaarheid en efficiëntie is waar het knelt. De voorspelbaarheid is fijn voor de manager, de baas of de opdrachtgever. Maar wie vooral voor voorspelbaarheid en efficiëntie gaat, die gaat minder voor andere kwaliteiten. Waarom is die voorspelbaarheid zo belangrijk? Is die belangrijker dan goed onderhoudbare en bugvrije code? Belangrijker dan de juiste features maken? Soms wel, soms niet.

Wie echt agile wil zijn, moet ook los kunnen komen van Scrum of andere methodes. We hebben onvoldoende door hoe methodes ons beperken en een kant op sturen waar we misschien helemaal niet heen willen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in