Overslaan en naar de inhoud gaan

Uw digitale tweeling

Wie een nieuwe tandenborstel ontwerpt, maakt natuurlijk eerst een 3D-model van die tandenborstel. Als dat 3D-model een beetje geavanceerd is, kun je daar heel veel mee doen. Je kunt er simulaties mee doen, het productieproces optimaliseren en mooie afbeeldingen voor in folders mee genereren. Zo wordt zelfs een tandenborstel digital business.
Digital twin
© GE
GE

Als het niet om een tandenborstel gaat maar om iets veel complexers, iets dat vol met sensoren zit – een vliegtuigmotor of een hightech auto – dan wordt het nog veel spannender. Dan hebben we het niet meer zomaar over een 3D-model, maar dan wordt het een digital twin, een kopie van het echte object in de digitale wereld. Een model waar je gedurende de hele levensloop mee kunt simuleren en onderzoeken.

Je kunt stellen dat een ‘simpel’ 3D-model van een patiënt artsen al flink kan helpen

Digital twins bestaan al een tijdje. Recent heeft Dassault Systèmes aangekondigd zich te gaan richten op digital twins van mensen. Dassault wil van de gezondheidszorg digital business maken door van patiënten (of van gezonde mensen, daar zijn er meer van) digitale tweelingen te maken. Artsen kunnen dan via simulatie en onderzoek aan die tweelingen maatwerkbehandelingen ontwikkelen. Je kunt stellen dat een ‘simpel’ 3D-model van een patiënt artsen al flink kan helpen. Een MRI-scan is zo’n model en dat gebruiken artsen al decennia. Ik ga ervan uit dat de ambities van Dassault verder gaan. Dassault is groot in 3D-modellering maar wil meer dan alleen dat ruimtelijke model. Het wil de daadwerkelijke, gedetailleerde werking van het lichaam modelleren.

In de wereld van digital twins bestaat er al langer iets als twin-2-twin. Wie een digital twin van een vliegtuigmotor simuleert, wil ook de interactie met de rest van het vliegtuig meenemen. De twin van de motor moet samenspelen met de twins van alle andere onderdelen. In de wereld van menselijke digital twins is die virtuele tegenpartij de digital twin van de arts. Eigenlijk gaat het maken van digital twins van mensen over het digitaliseren van de arts. Maatwerkbehandeling vergt een maatwerkarts die alles van mij weet – heel veel meer dan wat een echte arts kan bevatten.

Maatwerkbehandeling vergt een maatwerkarts die alles van mij weet

Ik heb niet zo’n moeite met het digitaliseren van de arts. Natuurlijk kunnen we systemen maken die slimmer zijn dan een echte arts. Ik ga er ook van uit dat dat voor echte artsen een goeie ontwikkeling gaat zijn. Ik heb meer moeite met de kennis die bij elkaar komt bij mijn digital twin; mijn DNA, mijn klachten, mijn hele geschiedenis. Ik heb liever niet dat die tweeling van mij leeft in een server van Dassault. Dat mijn zoekgedrag bij Google opgeslagen is, vind ik al erg genoeg. Ik ben voorstander van wegwerptwins. Bouw die twin van me maar helemaal opnieuw op zodra ik zorg nodig heb en gooi hem maar weg zodra ik weer gezond ben.

Maar, voor nu heeft de digital twin van het coronavirus eventjes meer prioriteit.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in