Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen Nederlandse bedrijven op techbeurs in VS

Nederland stuurt ook volgend jaar een delegatie van jonge bedrijven naar de grootste techbeurs ter wereld. De eerste 39 namen zijn donderdag bekendgemaakt. De start-ups kunnen zich op CES in het Amerikaanse Las Vegas laten zien aan de rest van de wereld. De beurs wordt begin januari gehouden.
Prins Constantijn, leider van StartupDelta
© Het Koninklijk Huis
Het Koninklijk Huis

Een van de geselecteerde bedrijven is Lightyear uit Helmond. Dat probeert een zonneauto voor het publiek op de markt te krijgen. "De elektrische auto die zichzelf oplaadt", noemt het bedrijf dat. Lightyear is in 2016 opgericht door vijf studenten uit Eindhoven die hebben meegedaan aan een bekende race voor zonneauto's door Australië. Het bedrijf mocht al vaker mee naar CES.

Ook de Roader is uitgekozen. Dat is een draagbare camera, die door zijn Amsterdamse makers een 'tijdmachinecamera' wordt genoemd. De Roader filmt en slaat de laatste tien seconden op. Wordt daar niets mee gedaan, dan verdwijnen de beelden weer. Maar als de gebruiker iets ziet gebeuren en op 'record' drukt, onthoudt de camera de tien seconden ervoor en filmt hij de tien seconden daarna.

Skel-Ex uit Rotterdam en Laevo uit Delft maken exoskeletten. Dat zijn een soort harnassen voor het ondersteunen van mensen die zwaar lichamelijk werk moeten doen in de industrie. Somnox uit Delft heeft een slaaprobot ontwikkeld, een slim kussen dat mensen moet helpen om beter te slapen. De Rotterdamse SpeakSee is een microfoontje dat opvangt wat mensen zeggen en dit uitschrijft, zodat doven en slechthorenden een gesprek kunnen volgen. UVisio uit Eindhoven heeft een apparaatje ontwikkeld dat de UV-straling meet en via een app waarschuwt wanneer het tijd is om weer zonnebrandcrème te smeren.

Andere deelnemers houden zich bezig met software. Zo maakt 20Face uit Enschede technologie voor gezichtsherkenning. Het bedrijf houdt onder meer een proef bij voetbalclub Heracles. Vipklanten kunnen hun eigen gezicht gebruiken om bij wedstrijden het stadion binnen te komen. BitSensor uit Eindhoven probeert indringers in computersystemen eerder te betrappen.

Nederland heeft een eigen plekje op de beursvloer, het Dutch Startup Paviljoen. De deelnemerslijst is nog niet definitief. Er is plek voor nog een stuk of tien beginnende bedrijven in de delegatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in