Overslaan en naar de inhoud gaan

OS van Apple Lisa is nu open source

Apple heeft de broncode vrijgegeven van het besturingssysteem van de Lisa, de eerste Apple-computer met een grafische interface en muisbesturing.
Apple Lisa II
© Shutterstock
Shutterstock

Geïnteresseerden kunnen de broncode van Lisa Office System 3.1 ophalen bij het Computer History Museum na het invullen van een formulier. Daarin moeten de voorwaarden worden ondertekend van de Apple Academic Licence Agreement, waaronder Apple de code beschikbaar stelt. Die verbiedt bijvoorbeeld het commercieel gebruik. De code is alleen beschikbaar voor academisch onderzoek, onderwijs en persoonlijke interesse in het systeem.

Het Lisa Office System 3.1 omvat slechts 26 MB aan code en bestaat uit 1300 bestanden die voorzien zijn van commentaar, ontdekte Ars Technica. Het pakket bevat niet alleen het besturingssysteem maar ook een aantal programma's en een Lisa Toolkit development system.

Niet de eerste grafische computer

Hoewel de Apple Lisa een van de eerste computers was met een grafische interface, was het niet de eerste. Het concept werd ontwikkeld bij Xerox. De Xerox Star was dan ook  - net even eerder - de eerste computer die gebruikers de toen revolutionair andere kijk op gebruikersinteractie voorschotelde.

Toch voegde het LisaOS wel een aantal belangrijke vernieuwingen toe, zoals het verschuiven van vensters die elkaar ook konden overlappen. Ook de prullenbak, uitrolmenu's en snelle knip-en-plakacties waren niet eerder vertoond in een OS.

Wachten op 40 jarig jubileum

Er was eerder sprake van het vrijgeven van de LisaOS-code in 2018. Het Computer History Museum had de voorbereidingen al getroffen, maar besloot te elfder ure toch te wachten tot 2023, het 40-jarig jubileum van de Lisa.

Op 19 januari 1983 kwam de Lisa beschikbaar en kostte 9995 dollar. Er was echter weinig software beschikbaar waardoor gebruikers niet makkelijk echt nuttige dingen konden doen met de computer. Een jaar later bracht Apple de eerste Macintosh uit, die veel beter werd opgepikt door de markt. In 1985 werd de ondersteuning van de Lisa gestaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in