Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep: Laat software ontwikkelen in Gaza

Volgens Tjia kan groeiende werkgelegenheid zorgen voor stabiliteit van Gaza en kan dit het extremisme doen verminderen. “Al lange tijd is Gaza de grootste openluchtgevangenis ter wereld, met voor de Gazanen nauwelijks mogelijkheden om het gebied binnen te komen of te verlaten”, stelt de offshore-adviseur.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Veruit meest realistische route

Terwijl grensbewaking, veiligheidsmaatregelen en gebrek aan productiemiddelen de export van fysieke goederen praktisch onmogelijk maken, is de elektronische snelweg voor Palestijnse ondernemers nu veruit de meest realistische route naar buitenlandse klanten, benadrukt Tjia. “Het Internet werkt er namelijk wel.”

Verschillende Amerikaanse IT-bedrijven, waaronder Cisco en Intel, zijn in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen al betrokken bij het uitbesteden van ICT-projecten naar Palestina, met name in de Westbank. Volgens Tjia is het nu tijd om dit ook actiever in Gaza te doen.

Veel kennis in huis

De lokale ICT-dienstverleners zouden over veel technologische expertise beschikken, van data-entry tot websitebouw, mobiele applicaties en applicatieontwikkeling in Oracle, SQL, ASP HTML, Java of C#. Ook op het gebied van SAP is kennis in huis. Deze specialisten kunnen tegen relatief lage kosten vanuit Gaza ingeschakeld worden. Tjia: “De beheersing van de Engelse taal is er goed, de communicatie verloopt via e-mail, telefoon en Skype en er is nauwelijks sprake van een cultuurverschil.”

Verschillende ICT-bedrijven in Gaza, waaronder Unit One, hebben al ervaring in het werken voor Nederlandse klanten. Het nieuwe DGGF (Dutch Good Growth Fund) verstrekt leningen voor investeringen in een groot aantal ontwikkelingslanden, waaronder Palestina.

Economische missie met aandacht voor ICT

Eind vorig jaar vond een economische missie naar Palestina en Israël plaats, met onder meer minister-president Rutte, minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Wientjes (voorzitter VNO-NCW). Tijdens deze reis werd specifieke aandacht aan ICT gegeven. Er deden 70 bedrijven mee aan de handelsmissie, inclusief een ICT-delegatie. Een impressie van het ICT-programma is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee