Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft en Apple profiteren fors van GPU's

De Graphical Processing Unit of GPU is in staat om zowel grafische beelden heel snel te manipuleren, maar ook om berekeningen razendsnel uit te voeren. De combinatie van die twee factoren leidt tot computers die razendsnel werken, of het nu gaat om het bewerken van beelden of het spelen van snelle games.
Nvidia Quadro GPU
© Nvidia
Nvidia

Microsoft en Apple staan vooraan

De nieuwe techniek wordt al omarmd door Microsoft en Apple. Beide bedrijven zien in de GPU een middel bij uitstek om de bottleneck van de traditionele computers te omzeilen. De centrale processor wordt door het bijplaatsen van GPU's ontlast van allerlei taken die veel rekentijd in beslag nemen.

Metal

Apple was de eerste die een werkende implementatie toonde van de GPU, in de vorm van Metal. Deze techniek werd vorig jaar voor het eerst gebruikt op iPhones en iPads. Later dit jaar zal Metal ook worden ingebouwd in de Macs, onder het OS X 10.11 El Capitan besturingssysteem. Microsoft biedt ondersteunign voor GPU's in Windows 10, dat volgende maand op de markt komt.

Software kan probleem zijn

Het wordt een uitdaging voor ontwikkelaars van software om het onderste uit de kan te halen bij de GPU's. Zij zullen hun applicaties moeten omwerken naar een hoog parallel formaat, dat door een GPU efficiënt kan worden verwerkt. Hiervoor zullen nieuwe programmeertechnieken moeten worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in