Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers dragen met virtuele hackathon bij aan strijd tegen coronavirus

Een grote groep IT'ers en andere professionals probeert dit weekend met de virtuele hackathon Hack from Home hulp te bieden in de crisis rondom het nieuwe coronavirus Covid-19. Gedurende twee dagen werken bijna 300 deelnemers uit 39 landen aan maximaal 25 projecten die hieraan bij moeten dragen.
remote office
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

De virtuele hackathon Hack from Home is georganiseerd door de Ethical Tech Alliance, HAT-LAB, Case Western Reserve University's xLab en het Hwang Lab van de Cleveland Clinic. De organisatoren willen mensen een kans geven om anderen te helpen tijdens de coronacrisis, aan de hand van technologie.

De nadruk ligt daarbij op ethiek en verantwoord omgaan met gegevens van gebruikers. "De Covid-19-pandemie laat in real-time zien waarom de samenleving een schaalbare, ethische technologie-infrastructuur moet hebben", legt xLab-directeur Youngjin Yoo uit aan ComputerWeekly. "Deze hackathon brengt mensen samen die dit complexe en snel veranderende probleem het hoofd kunnen bieden."

Met het oog op ethiek is besloten dat alle ontwikkelde apps en andere technologieën gebruikmaken van zogenaamde Personal Data Accounts, die sponsor DataSwift - een platform voor het beheren van persoonlijke data - beheerd. Dat account bestaat uit databases die volgens de wet het eigendom zijn van de gebruiker zelf, die ook de volledige controle heeft over welke data er wordt opgeslagen en door wie die data gebruikt wordt. 

Na de hackathon

Tijdens de hackathon - die op 4 en 5 april plaatsvindt - wordt aan maximaal 25 projecten gewerkt. Die projecten kunnen in drie categorieën vallen: citizen science, community health en mass communication. Citizen science-apps laten individuen samenwerken met de overheid en de gezondheidszorg, om het virus sneller te stoppen. Community health moet ervoor zorgen dat er genoeg middelen zijn voor gemeenschappen en dat kwetsbare groepen geholpen worden. Mass communication gebruikt de kracht van persoonlijke data om middelen te mobiliseren en te coördineren. 

Aan het einde van het evenement kunnen haalbare projecten financiering en professionele ondersteuning van ontwikkelaars krijgen, om ze zo verder te ontwikkelen. 

Hack from Home is open voor iedereen ter wereld. Het evenement is virtueel, wat betekent dat er vanuit huis deelgenomen kan worden. De meeste deelnemers komen vooralsnog uit het Verenigd Koninkrijk, waar 100 mensen zich hebben aangemeld. Volgens de meest recente cijfers zijn er drie deelnemers vanuit Nederland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in