Overslaan en naar de inhoud gaan

Idiot-proof

Er was een tijd dat we een echte 'softwarecrisis' hadden. Hoewel het aantal computers in die tijd maar een fractie was van tegenwoordig, was er toch een grote behoefte aan mensen die zo’n ding konden programmeren.
code, programmeren, programmeertaal

Nou ging er natuurlijk een heleboel tijd verloren aan het vinden en verhelpen van bugs. Immers, toen werd er nog rechtstreeks op het 'harde ijzer' – oftewel de processor – geprogrammeerd. Machinetaal noemen we dat.

De meeste processors hebben maar een beperkt aantal variabelen, registers genaamd, die vaak een specifieke functie hebben, zodat je wel vijf kilometer van tevoren moet bedenken welke daarvan je moet vrijmaken om de volgende subroutine te kunnen programmeren. Ellende alom dus.

Een manager vindt het veel leuker als hij een kerel gewoon de deur uit kan gooien en vervangen door een willekeurig andere persoon.

Niet alleen de productiviteit moest omhoog, maar ook de afhankelijkheid van gespecialiseerd personeel. Immers, als je bedrijfsvoering afhangt van de kennis van een enkele kerel, heb je geen schijn van kans bij salarisonderhandelingen. Geen manager die dat leuk vindt. Die vindt het veel leuker als hij een kerel gewoon de deur uit kan gooien en vervangen door een willekeurig andere persoon.

Het uiteindelijke doel was natuurlijk om die ene goeroe in te wisselen voor tien mindere goden die maar een tiende van dat salaris mee naar huis nemen. Dus werd programmeren steeds eenvoudiger. Elke keer als er iemand de mist inging, werd er wel weer wat verzonnen.

Het summum daarvan is wat tegenwoordig Java heet – een taal zo beroerd, dat vrijwel geen enkele serieuze onderwijsinstelling ‘m meer in het curriculum op wil nemen. Er zijn namelijk zoveel dingen verboden in Java, dat het voor een programmeur bijna onmogelijk is geworden om dingen op een enigszins elegante manier voor elkaar te krijgen.

Maar gelukkig zijn de echte programmeurs niet verdwenen. Ze zijn nu zzp'er. Onder elkaar wordt er gegrinnikt: “Maak iets geschikt voor idioten en alleen idioten zullen het gebruiken”.

Dat zou ook weleens de reden kunnen zijn waarom Java zo populair is in het bedrijfsleven, met name bij zijinstromende IT-managers, die echt nog steeds geloven dat software goedkoper is als je het in India laat maken en niemand ooit ontslagen is voor het kiezen van een van de marktleiders.

In geval van nood kunnen ze nog altijd een goeroe inhuren. Voor tiendubbel tarief.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in