Overslaan en naar de inhoud gaan

Google voert nieuw prijsmodel in voor Maps-API

Vanaf vandaag hanteert Google een nieuw prijsbeleid voor zakelijk gebruik van de API van Google Maps. Zo moeten alle initiatieven die gebruik maken van dit applicatie-aanspreekpunt voortaan een officiële API-sleutel hebben en die sleutel moet zijn gekoppeld aan een creditcard.
Google Maps
© Creative Commons/Simon Yeo
Creative Commons/Simon Yeo

De creditcard wordt belast per keer dat de kaart van Google wordt ingeladen in de externe applicatie van een derde partij. Wat een organisatie dan per keer betaalt verschilt per dienst. Gebruikers krijgen een krediet van 200 dollar per maand om te gebruiken. Een organisatie gaat dus betalen als er voor meer dan 200 dollar aan aanvragen is gedaan.

Niet louter positieve reacties

Het nieuwe prijsbeleid voor zakelijk gebruik is op 11 juni aangekondigd en sinds gister van kracht. Voorheen hanteerde Google een standaard- en een premiumoptie, nu is er één uniform beleid. Het bedrijf zegt in een blogpost van begin mei in te schatten dat de meeste gebruikers geen extra kosten gaan maken. “We schatten in dat het merendeel van jullie een gebruik heeft dat lager is dan de 200 dollar. Met dit nieuwe prijsbeleid betaal je alleen voor de diensten die je maandelijks gebruikt met geen jaarlijkse, voorafgaande verplichtingen, beëindigingskosten of gebruikslimieten”, aldus het Google Maps Platform Team in de blog.

Toch zijn de reacties, bijvoorbeeld op Reddit, niet louter positief. Gebruikers zeggen wel degelijk meer te gaan betalen voor het gebruik van de API. De aangekondigde verandering is nu namelijk ingegaan en de gevolgen zijn dus merk- en meetbaar. Het Nieuw-Zeelandse vervoersbedrijf Metlink zegt dat zijn gebruikersfee voor Google Maps is gestegen van 1000 dollar per maand naar 30.000 dollar per maand. De vervoerder klaagt dat deze prijsstijging oneerlijk is en dat Google de verandering veel te kort van tevoren heeft aangekondigd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in