Overslaan en naar de inhoud gaan

Business vaak niet klaar voor DevOps

Organisaties die het al doen, ervaren voordelen als snellere oplevering van nieuwe features, meer stabiliteit en reductie van de IT-kosten. Ook als er sprake is van samenwerking met externe partijen. Maar ondanks de duidelijke voordelen die DevOps biedt zijn veel bedrijven er gewoon nog niet klaar voor. Ze zullen eerst aan de slag moeten met het draagvlak voor de culturele verandering die DevOps met zich meebrengt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bijna een derde van de organisaties die al met DevOps werken ervoer dat vooral de business niet klaar was voor de verandering. Maar ook ontwikkelaars zelf staan niet altijd te springen. In 24 procent van de gevallen waren zij degenen die eerst overtuigd dienden te worden.

Buzz-word

Een en ander blijkt uit onderzoek van Rackspace onder ruim 222 IT-experts die werkzaam zijn in Nederlandse organisaties in diverse sectoren met 250 of meer werknemers. Van de ondervraagden geeft 80 procent aan al met DevOps aan de slag te zijn of dat op de planning te hebben. Slechts 9 procent beschouwt DevOps als een buzz-word. Van de respondenten die al gebruikmaken van DevOPs doet 41 procent dat voor het automatisch testen van software, gevolgd door 38 procent die het inzet voor continue integratie. Zeker 31 procent van de huidige gebruikers in dit onderzoek zet DevOps in voor applicatie-monitoring en geïntegreerde deployment-planning.

Wat het oplevert

Op de vraag wat de inzet van bepaalde DevOps-programma’s hen en/of hun organisatie oplevert, antwoordt 34 procent dat het heeft gezorgd voor een kortere time-to-market bij nieuwe software releases, terwijl 38 procent hierdoor sneller heeft kunnen voldoen aan de eisen van de business. Anderszins heeft de DevOps aanpak geresulteerd in meer stabiliteit, zowel op het gebied van applicaties (24 procent) als van de gehele operating-omgeving. Innovatie wordt door 28 procent als belangrijk voordeel gezien en betere samenwerking tussen projectteams en reductie van de IT-kosten wordt door 17 procent van de respondenten aangemerkt als direct resultaat van de inzet van DevOps.

Uitbesteding

Ondanks dat samenwerking binnen de organisatie als belangrijk effect wordt benoemd, wordt er ook in Nederland op het gebied dan DevOps regelmatig samengewerkt met derden voor het outsourcen van DevOps-diensten. Zeker 72 procent van de respondenten die hiermee te maken heeft, geeft aan dat het kosteneffectiever is voor hen en hierdoor tijd en resources vrij zijn gekomen om juist innovatief te ondernemen. Deze uitkomst sluit volgens de onderzoekers 'naadloos aan' op recente prognoses uit het rapport van IDC Cloud FutureScape 2016. Dit rapport voorspelt dat in 2018 ten minste 65% van de IT-assets van bedrijven offsite in colocatie, hosting en cloud datacenters staan. Terwijl een derde van hun IT-personeel, medewerkers van third party-bedrijven worden.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee