Overslaan en naar de inhoud gaan

Airbus kampt met softwarefout in motoraansturing

Airbus heeft al waarschuwingen gestuurd naar de afnemers om een controle uit te voeren op de Electronic Control Units van alle motoren van de vliegtuigen. Het lijkt er op dat de bug er voor heeft gezorgd dat tijdens de laatste vlucht voordat het toestel zou worden afgeleverd aan Turkije, drie van de vier motoren tegelijk uitvielen. Op één motor probeerde de piloten het toestel terug te laten keren naar de luchthaven, maar het raakte een elektriciteitsmast.
onderhoudbaar programmeren
© Pixabay, CCO public domain
Pixabay, CCO public domain

Het toestel stortte daardop neer en alle vier de bemanningsleden kwamen om het leven.

Volgens een anonieme bron van het Duitse blad Der Spiegel zou 'een kwaliteitsprobleem' de oorzaak zijn van het ontstaan van deze fout. Een analyse van de zwarte dozen van het toestel moet uitsluitsel geven over de werkelijke oorzaak. Airbus ontwierp de A400M als vervanger voor de sterk verouderde Hercules-transportvliegtuigen, het werkpaard van de luchtmacht in veel landen over de wereld. Het project leidde echter aan sterke vertragingen en te krappe budgetten.

Onder meer de software voor de aansturing van de grootste turboprop-motoren die tot nog toe in een NATO-programma zijn gebruikt, leverde een aanzienlijke bijdrage aan de vertragingen in het project. Vooral de integratie met andere militaire systemen in het toestel zorgden voor problemen. Het eerste toestel werd mede daardoor drie jaar later dan gepland afgeleverd. Inmiddels hebben Duitsland, Engeland Frankrijk en Turkije al exemplaren van de A400M-toestellen in gebruik. Na de crash zijn alle toestellen aan de grond gehouden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in