Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-model voor apps voorspelt verbanning uit Google Play Store

Computerwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een AI-model gemaakt dat kan voorspellen hoe groot de kans is dat een app uit de Google Play Store verwijderd wordt. Die voorspelling kan zowel voor als na plaatsing in die appstore voor Android worden gedaan. Hierdoor kunnen app-ontwikkelaars dus beter inschatten of ze in voldoende mate voldoen aan de regels van deze appstore.
Android appstore
© Google
Google

In de praktijk zijn de regels niet altijd even duidelijk en er is lang niet altijd sprake van kwade opzet bij app-makers. Voor ontwikkelaars kan het echter grote gevolgen hebben als hun apps verwijderd worden uit de Play Store. Als er herhaaldelijk apps verwijderd worden, kan de ontwikkelaar daarvan uiteindelijk helemaal uit de Play Store geweerd worden. Wetenschapper Fadi Mohsen wilde daarom een systeem bouwen dat kan voorspellen welke nieuwe apps in Google Play blijven staan en welke niet, vertelt hij op de website van RUG. Mohsen is assistent hoogleraar bij de universiteit, in de Information Systems groep van het Bernoulli Instituut voor Wiskunde, Computerwetenschap en Kunstmatige Intelligentie.

"Er zijn al eerder pogingen gedaan zoiets te doen, maar die richtten zich vooral op bepaalde soorte apps, die om heel specifieke redenen zijn verwijderd. Bijvoorbeeld omdat ze malware bevatten", aldus de wetenschapper. "Wij wilden een algemeen model maken dat de kans dat een willekeurige app wordt verwijderd zou voorspellen, los van de reden daarvoor." Een universeel toepasbare analyse van apps dus.

Toekomst voorspellen

Om het app-keurende systeem te bouwen is met behulp van een crawler een dataset gemaakt van zowel apps die verwijderd zijn als ook van apps die nog wél in de Play Store staan. De crawler verzamelde metadata van ongeveer twee miljoen apps. Van ongeveer de helft werd ook de broncode gedownload. Mohsen en zijn collega's hielden vervolgens een half jaar lang in de gaten welke apps verwijderd werden, wat 56% bleek te zijn.

Vervolgens werden aan de hand van Extreme Gradient Boosting - een machinelearning-algoritme gebaseerd op beslissingsbomen - twee voorspellende algoritmes gemaakt. Eén algoritme richt zich op ontwikkelaars en weet op 37 kenmerken de verwijdering van een willekeurige app te voorspellen. Het systeem kan dat inmiddels met een nauwkeurigheid van 76,9% doen. Het tweede algoritme richt zich op gebruikers, waar meer kenmerken voor beschikbaar zijn - bijvoorbeeld een rating van een aantal sterren. Daardoor kan dit systeem 47 kenmerken gebruiken voor zijn voorspellingen, waarmee een zekerheid van 79,2% bereikt wordt.

Nog niet voor iedereen

Mohsen: "Dat is nuttig voor ontwikkelaars omdat ze het risico lopen op een schorsing door Google Play wanneer ze vaker de richtlijnen overtreden. En gebruikers produceren allerlei gegevens met de apps, die ze kwijt kunnen raken als deze verdwijnen." Deze AI-systemen voor het voorspellen van het lot van apps zijn echter nog niet door iedereen in te zetten. Daarvoor moeten de wetenschappers eerst software schrijven, zowel voor ontwikkelaars als voor eindgebruikers.

Wel is de dataset die voor het project is samengesteld vrij beschikbaar gesteld, zodat anderen eigen AI-modellen kunnen maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in