Overslaan en naar de inhoud gaan

BI-technieken voor de zorg

Value based healthcare (VBHC) of waardegedreven zorg gaat over het creëren van (meer)waarde voor de patiënt. Waarbij ‘waarde’ staat voor de zorguitkomsten die voor de patiënt belangrijk zijn, gedeeld door de integrale kosten van het behalen van die uitkomsten.
Zorg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het principe is voor het eerst beschreven door Michael Porter en vindt inmiddels breed navolging in Nederland. De belangrijkste vernieuwing van Porter is het streven naar een gestructureerd en uniform inzicht in de uitkomsten van zorg die voor de patiënt belangrijk zijn. Porter heeft een strategische agenda ontwikkeld met zes samenhangende en ‘elkaar versterkende’ onderdelen waarmee waarde gecreëerd wordt in een zorgstelsel (Porter & Teisberg, 2006). Waaronder uitkomsten en kosten meten per patiënt, zorgbundels mogelijk maken, ‘best practices’ identificeren, een geïntegreerd VBHC-IT-platform bouwen en informatietechnologieën inzetten om bovenstaande punten optimaal te ondersteunen.

Waarde

Vraag is of de huidige business intelligence-(BI)-technieken van waarde kunnen zijn voor waardegedreven zorg. De meerwaarde zit vooral in de mogelijkheden die BI-technieken bieden om bestaande data te combineren en te integreren, om deze vervolgens op een nieuwe manier te gebruiken. Bij VHBC/waardegedreven zorg gaat het dan om geïntegreerde informatie en kennis die reikt over de verschillende zorgdomeinen, disciplines en behandelingen heen. Dit is uiteraard ook van belang voor de door Porter voorgestelde geïntegreerde zorgeenheden, ketens en het meten van uitkomsten en kosten per patiënt.

Onontbeerlijk

Verschillende bronsystemen (financieel, ZIS/EPD, HR en kwaliteit) moeten hiervoor aan elkaar geknoopt worden. Een goed geïntegreerd datawarehouse met flexibele BI-rapportagetechnieken (Power BI, Tableau, QlickSense et cetera) en geavanceerde modellen (Data Vault, Kimball, Inmon) zijn dan onontbeerlijk voor zorginstellingen. Maar misschien nog wel belangrijker is kennis van de systemen zelf en de juiste vraagvertaling van de wensen uit het primaire proces naar waardevolle BI-producten. Dit vraagt veel van zowel de inhoudelijk deskundigen als de BI-professionals.

Geïntegreerd IT-platform

Porter noemt een aantal elementen die volgens hem in een VBHC-IT-platform niet kunnen ontbreken.

  1. Vanzelfsprekend alle gegevens die verzameld worden binnen het klinische zorgproces, zodat ze op een geïntegreerde manier bekeken kunnen worden.
  2. Het platform moet ook uitkomstmaten en gegevens over de kosten van zorg bevatten, en gebundelde betaling ondersteunen. Hiervoor moeten gegevens uit bestaande systemen gecombineerd en anders geordend worden, zodat er informatie ontstaat over zorgdomeinen heen en de patiënt in de gehele zorgketen gevolgd kan worden.
  3. Het platform dient informatie vanuit meerdere zorginstellingen te combineren, evenals data uit uiteenlopende netwerken. Dit is onder meer van belang om echt te kunnen bepalen welke zorg het meeste ‘meerwaarde’ oplevert voor de patiënt. BI-technieken zijn hiervoor dus van belang. Met name voor het combineren en integreren van zorgdata, zodat ze vervolgens bijvoorbeeld in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruikt kunnen worden en patiënten over hun eigen gegevens kunnen beschikken.

Waarde BI is groot

Veel is nog onzeker op dit moment als het om BI en VBHC gaat. Ervaring leert dat veel zorginstellingen nog druk bezig zijn om hun eigen DWH/BI-omgeving op orde te brengen voor maandelijkse rapportages ten behoeve van verantwoording. Om echt te komen tot geïntegreerde VBHC-platformen moet er op instellingsniveau nog veel gebeuren. Denk hierbij aan het in kaart brengen van bestaande data en het combineren van data over de zorgdomeinen heen.

Zorgdata

Op dit moment beschikken de meeste patiënten nog niet over hun eigen gegevens. Of beschikken zij alleen over de gegevens binnen het portaal van een ziekenhuis. Dit sluit niet aan bij de value based healthcare-gedachte en is niet handig wanneer je zorg ontvangt vanuit verschillende zorginstellingen. Mogelijkheden om eigen zorgdata in een PGO te zetten zijn nog zeer beperkt. Echter, de waarde van BI bij waardegedreven zorg is potentieel erg groot, maar voorlopig nog niet direct inzetbaar voor de patiënt. Tijd om hier samen met zorginstellingen iets aan te doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in