Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuur moet meer met data doen

In meer en meer organisaties doet het interactieve dashboard zijn intrede. In de boardmeeting kijken bestuurders voortaan op hun tablet om de ontwikkelingen binnen de organisatie te volgen. Wat gebeurt er met het aantal klanten? Worden we straks een speelbal van één enkele grote klant? Is er een gezonde spreiding en doorstroming?

Een interactief dashboard maakt het mogelijk om zelf deze analyses te maken zonder specifieke kennis of een specialist erbij te roepen, die vervolgens na één week pas met een antwoord komt. Dat is pas snel besluiten nemen. De spreadsheets blijven binnen de IT-afdeling en zij zorgen voor de juiste datasets. Het is toch heerlijk om als bestuurder zelf wat te kunnen klikken en toekomstige trends, processen en scenario’s te analyseren?

Maar misschien gaat het nu wel te gemakkelijk. Bestuurders weten vaak niet waar de data precies vandaan komen, hoe betrouwbaar ze zijn en wat ermee gebeurt. Kun je een organisatie dan wel laten groeien? Want wie beantwoordt de vragen omtrent toegankelijkheid of de veiligheid van persoonsgegevens? Weten de bestuurders waar hun data-analyses plaatsvinden? Staan de data on-site op de eigen locatie, in een Nederlandse cloud of in het buitenland? Data staan steeds vaker centraal in onze samenleving, denk bijvoorbeeld aan de rechtszaak tussen de Amerikaanse overheid en Microsoft. Het Supreme Court beslist binnenkort of Microsoft informatie van klanten op zijn systemen buiten de VS, toch moet overdragen.

Hoger niveau

Ondanks de impact van data op de besluitvorming, bij zowel overheden als organisaties, vinden nog steeds veel bestuurders dat de IT-afdeling volledig verantwoordelijk moet zijn voor de data binnen de organisatie. Ik ben van mening dat de besluitvorming rondom data juist bij het bestuur moet liggen, terwijl de IT-afdeling de (technische) verantwoordelijkheid heeft voor de datakwaliteit en de juiste datasets. Het is noodzakelijk om de besluitvorming omtrent data naar een hoger niveau te tillen. Wie kan er tenslotte meer met data doen dan de mensen die het dichtst bij het vuur zitten?

Data-analisten

Om te realiseren dat bestuurders zich meer gaan bezighouden met data speelt bewustwording een belangrijke rol. Door bestuurders in staat te stellen zelfstandig, zonder tussenkomst van IT-experts, inzichten te ontwikkelen, kunnen zij hun werk gewoon beter doen. Op deze manier worden bestuurders data-analisten met functionele expertises. Dat is precies de reden waarom analyse en visualisatie van data niet beperkt moeten blijven tot een beperkte groep experts binnen de organisatie. We gaan van beter en sneller beslissingen nemen naar een nieuwe visie en strategie. Data worden daarmee niet langer een handig middel om besluiten te nemen, maar het vertrekpunt van de organisatie.
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in