Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet Microsoft nu wel clouddata afstaan?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie ziet zijn datavordering gestaafd door een nieuwe cloudwet in de Verenigde Staten. De CLOUD Act is afgelopen week stilletjes aangenomen, als aanhangsel aan een omvangrijk wetsvoorstel voor overheidsuitgaven. Dit snijdt de pas af voor de juridische strijd met Microsoft over de vordering van 'buitenlandse data', wat inmiddels bij het Hooggerechtshof terecht was gekomen.

De langlopende rechtszaak, vanwege Microsofts verzet tegen de oorspronkelijke datavordering, kent een fundamentele aard. Het gaat erom of Amerikaanse autoriteiten wel of niet data mogen opvragen die zich buiten de landsgrenzen bevinden. Microsoft heeft - tot op heden met succes - geargumenteerd dat digitale huiszoekingsbevelen volgens de ‘Stored Communications Act’ uit 1986 niet reiken tot in het buitenland.

'Irrelevant geworden'

Justitie in de VS ziet dit anders en heeft hoger beroep gezocht. Deze zaak is uitgekomen bij het hoogste hof in de VS, die zich er nog over moet buigen. Wat Justitie betreft, is dit nu niet meer nodig. De vers aangenomen CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) is namelijk specifiek opgesteld om deze heikele juridische kwestie te tackelen. Het Amerikaanse ministerie heeft dan ook tegelijk met een nieuwe datavordering aan Microsoft een annuleringsverzoek ingediend bij het Hooggerechtshof. In de motie argumenteert Justitie dat de zaak irrelevant is geworden door de CLOUD Act, meldt The Register.

Microsoft lijkt nu dus toch te moeten zwichten voor de vordering van data die zich in het buitenland bevindt. Het gaat specifiek om e-mails die staan opgeslagen in een Microsoft-datacenter in Ierland en die van een verdachte in een drugszaak zijn. Windows-maker en cloudaanbieder Microsoft heeft eerder positief geblogd over de komst van de CLOUD Act, meeliftend op het wetsvoorstel voor overheidsfinanciering. De cloudwet biedt namelijk een oplossing voor het lastige en slepende juridische conflict over buitenlandse data, aldus hoofdjurist en president Brad Smith.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in