Overslaan en naar de inhoud gaan

GAIA-X maakt eigen compliance-label voor diensten en producten

Het Europese data-infrastructuurproject GAIA-X gaat een eigen compliance-label maken voor diensten en producten die voldoen aan de principes van het project. Het label kan uitgegeven worden aan leden van het initiatief, maar ook aan niet-leden. "Lid zijn van de GAIA-X Association betekent niet dat de diensten van een bedrijf voldoen aan de eisen", aldus de organisatie van GAIA-X.
GAIA-X
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

GAIA-X is een data-infrastructuurproject dat in 2019 gestart werd door Duitsland en Frankrijk, met als doel een gefedereerde, Europese data-infrastructuurstandaard op te zetten waarmee datasoevereiniteit bevorderd moet worden. Via het project moeten individuen, organisaties en gemeenschappen de volledige controle behouden over waar hun data opgeslagen en verwerkt worden. Daarnaast moet GAIA-X datadeling tussen verschillende partijen vereenvoudigen, om innovatie te bevorderen.

De raad van bestuur van GAIA-X heeft nu aangekondigd dat er een speciaal label komt voor producten en diensten die zich aan de principes van GAIA-X houden. Oplossingen met het label bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om gemakkelijk data van de ene naar de andere dienst te verhuizen, geven duidelijke transparantie over het gebruik van gegevens en regelgeving, en een sterke beveiliging. Ook voldoen oplossingen met het label aan de Europese wet, benadrukt de raad van bestuur. 

Dit zijn echter nog richtlijnen. De exacte lijst van eisen waar producten en diensten aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een label, wordt in de komende weken opgesteld. Pas in december wordt duidelijk welke oplossingen het label toegekend krijgen. 

212 nieuwe leden

De raad van bestuur heeft daarnaast aangekondigd dat 212 nieuwe bedrijven zich als lid hebben aangesloten bij GAIA-X. 40% van de nieuwe leden komt uit de cloudsector of is een technische leverancier. 36% bestaat uit non-profits of wetenschappelijke organisaties en 25% uit startups. 92% van de nieuwe leden komt uit Europa.

Om welke bedrijven het precies gaat , heeft GAIA-X niet bekendgemaakt, maar onder meer Amazon Web Services (AWS) zegt nu lid te zijn van het project. De Volkskrant meldt dat ook bedrijven als Huawei, IBM, HP en Fujitsu lid zijn geworden. Vanuit Nederland bevinden onder meer de Universiteit van Amsterdam, Philips en TNO zich onder de leden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in