Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain zal economie enorme boost geven

De totale omvang van de wereldhandel kan volgens de Wereldhandelsorganisatie met 15 procent omhoog. En dat alleen al door het terugdringen van bureaucratische rompslomp dankzij blockchain.

De opkomst van blockchain gaat de wijze waarop de internationale handel wordt gedreven ingrijpend veranderen, zeker als je weet dat zo’n 90 procent van onze goederen wordt verscheept in containers. Bij het verschepen van een container zijn de administratiekosten tweemaal zo hoog als de transportkosten van de container zelf. Bizar. Een simpele verscheping van een lading rozen van bijvoorbeeld Kenia naar Rotterdam stuit onderweg op bijna dertig verschillende autoriteiten, die daarover liefst tweehonderd keer informatie moeten uitwisselen (Case: Maersk / IBM). Bureaucratie in optima forma en een enorme kostenpost. Het doel van al die administratie – vertrouwen in het handelsproces – wordt daarmee niet gediend. Met ieder document dat van hand tot hand gaat, neemt de kans op fraude en misbruik immers toe.

Altijd correct

Instituten die in het leven zijn geroepen om betrouwbaarheid te garanderen, zoals banken en overheden, zijn door het gebruik van de technische wetmatigheden van de blockchain in feite niet meer nodig: gegevens op de blockchain kunnen altijd en overal door iedereen worden benaderd, zijn altijd correct en niet te vervalsen. Dankzij blockchain kunnen die 200 documenten voor één scheepslading rozen, worden teruggebracht naar een enkele online-omgeving waarin authenticiteit van gegevens permanent gegarandeerd is. De Wereldhandelsorganisatie schat in dat alleen al door deze specifieke toepassing van blockchain, het bruto binnenlands product wereldwijd met 5 procent kan stijgen en de totale omvang van de wereldhandel met 15 procent omhoog kan. Alleen door het terugdringen van bureaucratische rompslomp!

Dat blockchain door veel partijen met grote belangstelling wordt bekeken is dan ook niet vreemd. We horen veel van de gevolgen die de technologie kan hebben op de instituten die door de technologie overbodig kunnen worden, zoals banken. Wat soms over het hoofd wordt gezien is dat de kracht van de technologie ook binnen dit soort sectoren grote positieve toepassingen kan hebben, van het versnellen en vereenvoudigen van internationale betalingen tot betere oplossingen voor online-identificatie.

Niet zaligmakend

Publieke blockchain is overigens niet altijd zaligmakend. Blockchain in zijn meest ‘pure’ vorm is volledig gedistribueerd, wat betekent dat alle deelnemers in het gedeelde grootboek alle transacties kunnen inzien. Dat maakt het een onpraktische oplossing in situaties waar vertrouwelijkheid een vereiste is. Een ander nadeel is dat blockchain weliswaar veel zekerheid biedt, maar door het gedistribueerde karakter ook erg traag kan zijn, wat het voor sommige transacties onbruikbaar maakt. Om die reden wordt binnen diverse sectoren gekeken naar blockchaintoepassingen die gebruikmaken van een beperkte reeks nodes, waarmee onderling de uniciteit van gegevens gegarandeerd wordt, zonder dat de gegevens buiten een consortium zichtbaar zijn.

Daarnaast is zelfs een private blockchain binnen een organisatie mogelijk, die vertrouwelijkheid en snelheid garandeert, maar daardoor wel het gedistribueerde en openbare karakter van de publieke blockchain omzeilt. Blockchainpuristen gruwelen daarvan, omdat de financiële sector op deze – slinkse – wijze hun greep op de markt zal proberen te behouden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in