Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain heeft zich nog maar te bewijzen

Kortgeleden zat een zestal blockchaindeskundigen samen in het Auditorium van Het Financieele Dagblad, om het over de verschillende aspecten van de technologie te hebben. De toepassingen van blockchain, het slechte imago van de techniek, of Nederland een gidsland moet (willen) zijn: allerlei topics kwamen in anderhalf uur voorbij.

Maar wat me het meeste is bijgebleven van het hele Nationaal Blockchain Debat is de scepsis die nog steeds heerst met betrekking tot blockchain. Niet bij de deskundigen op het podium, maar bij de mensen in de zaal, die blockchain uiteindelijk ook zullen moeten omarmen, wil het ooit uitgroeien tot een technologie van het formaat ‘internet’. Op de vraag wie het eens was met de stelling dat ‘blockchain de grootste digitale innovatie na het wereldwijde web is’, bleef het doodstil in de zaal.

Er heerst dus scepsis rondom blockchain. Waar dit vandaan komt? Natuurlijk associeert men blockchain nog steeds met de bitcoin, een valuta waarvan de waarde dermate extreem steeg en ook weer daalde (zoals ook de inmiddels wereldberoemde Bitcoin-familie heeft ervaren) dat het niet hoeft te verbazen dat hiermee ook de waarde van blockchain lastig viel in te schatten. Daarnaast is het volledig uitleggen van de technologie allesbehalve eenvoudig: het is een digitaal logboek, waarin alles ligt opgeslagen, maar tegelijkertijd kun je er anoniem handelen en moeten transacties door het hele netwerk goedgekeurd worden. Proof of work, proof of stake, mining: de terminologie vliegt je om de oren.

Goed plan

Zeker in de foodsector zijn er al veel stappen gezet in het bewerkstelligen van een veilige en eerlijke keten, van boer tot winkelmand. Tony Chocolonely is bijvoorbeeld druk bezig geweest om de eigen Bean Tracker om te bouwen tot een realtime blockchainsysteem. Gestopt, in de testfase, zoals wel meer blockchainprojecten. Betekent dit dat blockchain gedoemd is om te mislukken?

Allesbehalve!

Het is juist goed dat er volop wordt getest! Zo is er inmiddels een volledige end-to-endkoffie op de markt verschenen, die koffiedrinkers en -boeren met elkaar verbindt: super mooi! De cijfers tonen alleen wel aan dat men goed moet blijven nadenken. Niet zomaar beginnen met blockchain ‘omdat iedereen het doet’: als jij later start, maar je plan wél goed doordacht is, ben je een stuk verder. En zal de scepsis eerder worden overwonnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in