Overslaan en naar de inhoud gaan

Aannames valkuil bij digitale modernisatie

Het moderniseren van software is cruciaal voor veel bedrijven om succesvol te zijn. Echter is de weg naar digitalisering vaak een hobbelige reis met veel ups en downs. Je kan makkelijk verdwalen vanwege een verkeerde focus, verkeerde aannames, verkeerde doelen of verkeerde middelen.
Mensen in vergadering
© CC0, Pixabay License
CC0, Pixabay License

In dit artikel wil ik de meest voorkomende misvattingen wegnemen, die organisaties ervan weerhouden om hun bedrijf te moderniseren.

Misvatting: we kunnen ons bedrijfsmodel niet moderniseren vanwege te hoge kosten

Organisaties die hun bedrijfsmodel proberen te veranderen of willen afstemmen op hun klanten, realiseren zich vaak al snel dat ze hun applicatieportfolio moeten aanpassen om te kunnen moderniseren. Echter hebben ze hier vaak moeite mee vanwege technical debt en de kosten voor het onderhouden van het portfolio. Toch hoeft een goede onderhoudsplanning voor het moderniseren van je applicaties niet altijd heel duur te zijn. Net als bij een huis is het bij app modernisatie noodzakelijk om je applicaties planmatig en consequent te onderhouden en te vernieuwen. Hierdoor kun je met de kosten die je toch al hebt, zoals arbeids- en licentiekosten, je technical debt langzaam afbouwen.

Misverstand: modernisatie is niet urgent want het heeft geen impact op de business continuïteit

De pandemie heeft bewezen dat moderne infrastructuur en applicatieplatforms van enorme waarde kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vele procesverbeteringen voor de supply chain, die bedrijven hebben kunnen doorvoeren dankzij moderne technologie terwijl het bedrijf kon blijven doordraaien. Waar modernisatie nog niet zo lang geleden een mogelijkheid was om je te differentiëren van de concurrentie, is het tegenwoordig een cruciaal element waar het voortbestaan van je bedrijf van afhangt. Organisaties die doorgaan met inspanningen om te moderniseren, zullen de concurrentie voorblijven en sneller herstellen van de financiële neergang die de pandemie heeft gecreëerd.

Misvatting:  een moderne app is een veilige app

Microservices, containerisatie en multi-cloud staan synoniem voor moderne applicaties. Deze ontwerpmodellen kunnen de softwarekwaliteit verbeteren en zowel de ontwikkeling als de flexibiliteit van apps versnellen. Desalniettemin creëren ze, vanwege hun gedistribueerde en ontkoppelde eigenschappen, nieuwe beveiligingsproblemen. Moderne applicaties kunnen alleen veiliger worden als de wijzigingen die nodig zijn om risico’s te beperken goed worden geïntegreerd.

Misvatting: noem je bedrijf ‘agile’

Hoewel technieken als DevOps of Site Reliability Engineering allemaal bewezen ‘agile’ technieken zijn, tonen onderzoeken aan dat niet veel organisaties deze methodes volledig omarmen. Het is daarom verstandig om als bedrijf voorzichtig te zijn bij het gebruik van het woord 'agile'. Het middenmanagement kan bijvoorbeeld erg enthousiast zijn en overal roepen dat de organisatie ‘agile’ is, terwijl sommige medewerkers weer zeggen dat de organisatie helemaal niet ‘agile’ is. Om dergelijke situaties te omzeilen, kan het handig zijn om de methodologie die je gebruikt niet meteen als ‘agile' te bestempelen. In plaats daarvan kun je beter een eigen naam bedenken.

Natuurlijk zijn er naast deze misvattingen ook tal van legitieme redenen om nog even te wachten met modernisatie. Echter weten vooruitstrevende organisaties, die op de lange termijn succes willen hebben, als geen ander dat groei draait om verandering. Mocht je twijfelen of de verandering zinvol is? Laat je dan goed informeren en check bij twijfel of het klopt wat je hebt gehoord of gelezen. Hierdoor kun je voorkomen dat misvattingen de bedrijfscontinuïteit beperken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in