Overslaan en naar de inhoud gaan

3 tips voor agile werken met een no-code platform

Dankzij agile werkmethodes staat de klant weer helemaal centraal en zijn processen vele malen korter geworden. De afgelopen jaren kwam daar een nieuwe trend bij: het low- en no-code platform. En juist deze twee ontwikkelingen blijken de ultieme combinatie. Want zowel bij agile werken als bij dit soort platforms staan samenwerken - in korte sprints met een beter zicht op het resultaat - centraal. Drie tips voor organisaties die een no-code platform willen combineren met agile werken.
teamwork
© Pixabay licence
Pixabay licence

Tip 1: Zorg dat je teams cross-functioneel zijn

Uiteindelijk draait agile erom dat je van A tot Z een product kunt bouwen als zelfsturend team. Met agile werken minimaliseer je de afhankelijkheid van andere afdelingen en teams binnen de organisatie, wat time-to-market bespoedigt, misverstanden voorkomt en zorgt dat je van elkaar kunt leren. Agile teams bestaan uit collega’s met verschillende perspectieven en specialiteiten die samen een product bouwen, wat de kwaliteit verhoogt.

Door deze teamsamenstelling en samenwerking vergroten collega’s hun secundaire skills en wordt het makkelijker om andermans taken over te nemen. Dit geldt ook voor no-code ontwikkeling. Het doel hiervan is dat je niet volledig afhankelijk bent van de beperkt beschikbare IT-specialist. Het is daarom belangrijk dat in het team alle benodigde rollen die bij  productontwikkeling komen kijken, aanwezig zijn. Het development team bij no-code ontwikkeling bestaat idealiter uit een advanced developer, no-code developers en zakelijke gebruikers.

Tip 2: Vergelijk het bouwen van een applicatie met een team dat nooit is uitgeleerd

Zelfs nu worden ICT-producten nog als gegeven beschouwd, als een statisch iets dat ‘af’ is. Je kunt het vergelijken met een fabriek waar iedereen werkt aan één stukje van de keten. De uitkomst van het proces staat vast. Je weet wat er gemaakt gaat worden en iedereen voegt daar iets aan toe. Maar bij ICT-ontwikkeling wordt die uitkomst meestal gaandeweg bepaald. Het betreft een dynamisch samenspel tussen ontwikkelaars, gebruikers en de markt. Daarom is agile werken zo succesvol in software development. Het gaat erom dat je wendbaar bent als team en als organisatie. In vergelijking met maatwerk software doet een no-code platform hetzelfde. Het stelt meerdere mensen binnen de organisatie in staat om softwareaanpassingen te doen die noodzakelijk zijn om te kunnen inspelen op marktwensen. 

Tip 3: Herken je power users 

Als organisaties hun product willen aanpassen in een veranderende markt, vergt dit meestal een IT-aanpassing. Maar het IT-team heeft het druk met onderhoud, en veranderingen moeten eerst door alle stakeholders worden goedgekeurd. Uiteindelijk is er daarom niet genoeg tijd en prioriteit voor. In no-code applicaties kunnen business users echter zelf veranderingen doorvoeren. Hiermee wordt tijd bespaard en enthousiasmeer je kritische, tech-savvy werknemers, de zogenaamde power users. En dat zijn juist degenen die de meeste innovatiewaarde kunnen toevoegen aan je organisatie. Kies je ervoor om de managementlaag op te heffen binnen je organisatie en te starten met agile teams, zorg dan dat de managementtaken geborgd zijn en dat besluitvorming binnen je organisatie transparant is.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in