Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer begint proef met open-sourcedesktop

De proef duurt volgens een van de deelnemers, SP-Tweedekamerlid Arda Gerkens, tot in het najaar. Behalve een handvol parlementariërs doen ook enkele kamermedewerkers en een paar personeelsleden van de Tweede Kamer mee aan de open source-pilot.

De test is georganiseerd door de dienst automatisering. De USBstick werkt op alle desktopcomputers in de Tweede Kamer, vertelt Gerkens, maar is net zo makkelijk elders te gebruiken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

"Er zit encryptiesoftware op, we kunnen thuis gewoon doorwerken." Gerkens is een van de parlementariërs betrokken bij de plannenmakerij van de afdeling automatisering van de Tweede Kamer. Ze bepleit al jaren dat de overheid meer moet doen met open source en open standaarden.

Volgens haar wordt rond eind dit jaar of begin volgend jaar een keuze gemaakt over de nieuwe standaarddesktop van het parlement. "De wens van de Tweede Kamer om meer open source te gebruiken speelt hier een rol, net als uiteraard het actieplan van staatssecretaris Frank Heemskerk." De staatssecretaris wil dat alle overheden bij de inrichting van IT systemen gebruik maken van open standaarden. Hij vraagt tevens om meer inzet van open source-software.

Op dit moment draaien de desktopcomputers van de 150 leden van de Tweede Kamer en alle medewerkers Microsoft Windows XP en daarop onder meer Microsoft Office. Compleet overstappen op een open source-desktop, gebaseerd op bijvoorbeeld GNU/Linux, wordt volgens Gerkens niet overwogen. "We gebruiken Linux al wel voor sommige van de servers in de backoffice."

Groeiende politieke druk om minder afhankelijk te worden van een softwareleverancier zoals Microsoft, leidt in meer parlementen in de EU tot migratie naar open source. Afgelopen zomer migreerde het Franse parlement (577 leden, 1145 pc's) naar GNU/Linux distributie Ubuntu. Het Italiaanse parlement (630 leden, 3500 desktops) begon een jaar geleden met het ontwikkelen van vergelijkbare migratieplannen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in