Overslaan en naar de inhoud gaan

Teeven: 'Zwak privacywet af'

Met een minder ingeperkt gebruik van de beelden wordt het volgens Teeven eenvoudiger om de boosdoeners op te pakken. Hij heeft zijn plannen neergelegd in een wetsvoorstel dat inmiddels voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Camerabeelden van particulieren en bedrijven voor opsporingsdoeleinden kunnen, als de plannen doorgaan, vertoond worden aan het algemene publiek. Hoe sneller politie en justitie over zulk materiaal beschikken, des te groter de kans dat criminelen worden aangehouden. Nu is voor dat tonen nog een langdurige en omslachtige procedure nodig.

De voorgenomen wettelijke regeling is een uitvoering van een motie van de Kamerleden Elissen en Van Toorenburg. Teeven vindt dat burgers en bedrijven onder voorwaarden zelf beelden aangaande strafbare feiten op internet mogen zetten. Willekeurige verspreiding van beeldmateriaal kan mensen ten onrechte in verband brengen met strafbare feiten. De staatssecretaris komt nog met nadere regels voor openbaarmaking en verwijdering van de beelden.

Verder bevat het voorstel een meldplicht voor datalekken. Aanbesteders van informatiediensten worden straks verplicht diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens te melden, zoals onder meer in het Regeerakkoord is aangekondigd. De regeling geldt voor bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en het UWV.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in