Overslaan en naar de inhoud gaan

Serieuze plannen met RFID

Het ministerie van Economische Zaken, dat deze week een notitie over RFID naar de Kamer stuurde, start daarom een werkgroep met Justitie, VROM, Binnenlandse Zaken en Verkeer & Waterstaat die toepassingen moet signaleren en kansen en problemen in kaart moet brengen.
Radio Frequency Identification (RFID)-technologie biedt door de kleiner en goedkoper wordende chips steeds meer toepassingsmogelijkheden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Als ‘smart labels’ vervangen zij de streepjescodes, in het nieuwe paspoort bevat de chip onder andere biometrische gegevens en de interactieve versie maakt diensten als mobiel betalen mogelijk. Deskundigen verwachten dat in 2010 de mondiale omzet in RFID-chips uitkomt op 12 miljard dollar. Economische Zaken ziet in RFID een ‘enabler’-technologie die ontwikkelingen in andere sectoren mogelijk maakt. Op het gebied van de privacy baart RFID ook zorgen. Voorlopig voldoet de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar de vraag is of dat ook nog geldt als RFID massaal wordt toegepast. Vooral de mogelijkheid om gegevens van RFID-chips te koppelen aan andere informatie baart zorgen. Weliswaar is dit onrechtmatig koppelen van data geen uniek risico, maar de mogelijkheden tot misbruik nemen sterk toe bij het uitgebreid toepassen van RFID. EZ wacht af wat het College Bescherming Persoonsgegevens hierover binnenkort rapporteert.
Transparantie, het voor iedereen inzichtelijk maken welke gegevens met RFID gegenereerd worden en hoe die bewaard en gebruikt worden, moet onbehagen over de nieuwe technologie voorkomen.

Innovatie
Om economisch voordeel te realiseren is innovatie nodig. Als het gaat om fundamanteel onderzoek is Nederland goed uitgerust – RFID komt aan de orde bij R&D-programma’s als Freeband en Smartsurroundings – maar als het gaat om toepassingen en pilots ‘lijkt er een leemte te bestaan’, aldus de notitie. Vanuit de markt klinkt de roep om mogelijkheden om nieuwe toepassingen te testen onder praktijkomstandigheden en om kennis te delen.
De werkgroep moet bezien of een testfaciliteit nodig is en hoe die moet worden vormgegeven. Daarbij wordt uitgegaan van de huidige innovatieporgramma’s.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in