Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroes wil Europees auteursrecht moderniseren

Kroes brak tijdens een toespraak in de Zuid-Franse stad Avignon een lans voor "een nieuwe benadering" van het auteursrecht. Volgens de eurocommissaris benadeelt het huidige systeem de creatieve sector in Europa. Te veel macht ligt nu bij intermediairs, zoals auteursrechtenorganisaties die royalties innen. De individuele belangen van auteurs zijn daarbij in een achtergestelde positie gemanoeuvreerd, vindt Kroes.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Mensen ergeren zich volgens haar eraan dat zij geen toegang hebben tot wat artiesten willen aanbieden. Kroes: "Daardoor ontstaat een vacuüm dat wordt gevuld met illegale content. Dat ontneemt artiesten hun verdiende beloning weer."

De Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, onderschrijft een verdere ontwikkeling van legaal aanbod op internet. "Terecht wijst Kroes erop dat het beter is de internetgebruikers te bedienen met legaal aanbod dan hen te demoniseren."

Volgens de auteursrechtenorganisatie moet de benadering van internetgebruikers vooral gericht zijn op voorlichting en hen aanmoedigen van legaal aanbod gebruik te maken. Ook vindt Brein het een goede zaak dat Kroes meer aandacht wil besteden aan de strafrechtelijke handhaving tegen namaak en piraterij. De strafrechtelijk aanpak verschilt nu nog van land tot land, aldus Brein.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in