Overslaan en naar de inhoud gaan

Hagenaar opgepakt voor DDoS-aanvallen

Een negentienjarige man uit Den Haag is opgepakt, omdat hij websites van bedrijven zou hebben platgelegd met DDoS-aanvallen. Dat deed hij met gekaapte slimme apparaten, zoals bewakingscamera's die verbinding maken met internet.
Politie-auto
© CC0 1.0
CC0 1.0

Die zijn vaak slecht beveiligd. Als een hacker de besturing overneemt en zulke apparaten allemaal tegelijk naar een server stuurt, bezwijkt die onder het verkeer. De site wordt dan onbereikbaar.

Het is niet bekend hoeveel sites hij zo heeft aangevallen en platgelegd. Bij zeker drie gedupeerden eiste de man losgeld om een aanval te stoppen. Hij wide een bedrag in bitcoins hebben, maar de politie wil vanwege het onderzoek niet zeggen hoeveel. Een Nederlandse bitcoinbeurs weigerde te betalen. Of de andere slachtoffers op de eis zijn ingegaan, is niet bekend.

Het is ook niet bekend hoeveel de Hagenaar heeft verdiend met zijn activiteiten. De politie kwam de man in mei op het spoor. Een woordvoerder wilde niet zeggen hoe. Dinsdag werd hij thuis opgepakt en de afgelopen dagen zat hij vast in beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. De beperkingen zijn opgeheven en daarom maakte de politie vrijdag de arrestatie bekend.

Aanval kost een paar euro

Op het dark web, zijn DDoS-aanvallen met slimme apparaten te bestellen. Het kost maar een paar euro om iemand een aanval uit te laten voeren. De Hagenaar maakte gebruik van een netwerk, Mirai genaamd, dat vorig jaar het internet in de Verenigde Staten grotendeels platlegde.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in