Overslaan en naar de inhoud gaan

Gsm in ziekenhuis blijft twistpunt

De vraag of gsm-telefonie apparatuur in ziekenhuizen stoort, is niet eenduidig te beantwoorden. Recente onderzoeken, onder andere uitgevoerd in Engeland en Zwitserland, tonen onafhankelijk van elkaar aan dat gsm’s geen problemen in ziekenhuizen veroorzaken. Daarentegen wijst wetenschappelijk onderzoek van het AMC en TNO uit dat elektronische medische apparatuur nog steeds last heeft van het zendsignaal van mobiele telefoons, ook van de moderne generatie mobieltjes.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het AMC schrijft in het vaktijdschrift Critical Care dat voor veilig gebruik er minstens één meter afstand moet zijn tussen het mobieltje en de apparatuur.
De bevindingen van AMC en TNO staan haaks op de huidige praktijk waarin steeds meer ziekenhuizen mobieltjes toelaten vanwege de vermeende onschadelijkheid en de groei in het gebruik, door zowel publiek als medisch personeel. Ongebreideld gebruik van de mobiele telefoon wordt echter nog steeds niet aangemoedigd, en al helemaal niet in de operatiekamer of intensivecareafdeling.

Bereikbaarheid
Bij het Rotterdamse Universitair Medisch Centrum is voor een andere oplossing gekozen: daar moet UMA-telefonie in de toekomst voor een verhoogde bereikbaarheid van de circa 13.000 medewerkers zorgen.
UMA staat voor Unlicensed Mobile Access-telefonie en is een combinatie van WiFi en mobiele telefonie. Gebruikers krijgen een ‘dual mode handset’ die naadloos schakelt van een gsm-netwerk naar een daarvoor opengesteld WiFi-netwerk. Onder de naam Orange Unique levert Orange UMA al op de particuliere markt.Het Erasmus MC startte onlangs het project Multimediale Bereikbaarheid om te kijken of er een alternatief was voor paging, het enige communicatiemiddel dat nog wel in ziekenhuizen is toegestaan. Momenteel duurt het te lang om een specialist voor een oproep op zoek te laten gaan naar een (vaste) telefoon.

Nieuw netwerk
Het Erasmus MC wil een compleet nieuw netwerk aanleggen op basis van VoIP waarin ook een Wireless IP-gedeelte is opgenomen. Dat WiFi-netwerk wordt voorlopig op bescheiden schaal uitgerold in verband met verbouwplannen van het Erasmus MC.
Het Orange-concept is door Erasmus MC met enkele netwerkwijzigingen en de eis om met WPA-2 encryptie te draaien nagenoeg volledig overgenomen. Erasmus MC is daarmee een van de eerste academische ziekenhuizen die een mobiel belbeleid neerzetten voor alle afdelingen. Groot voordeel is dat via slechts één nummer gecommuniceerd kan worden. De semafoon en gsm-telefoon kunnen ingeruild worden. Zelfs mobiel bellen op een operatiekamer of intensive care is risicovrij, want bij geen ontvangst wordt het verkeer via WiFi-apparatuur afgehandeld.
TNO heeft voor Erasmus diverse metingen verricht. Met een stopwatch zijn onder meer verschillende typen en merken telefoons onderworpen aan omschakelsnelheidstesten. Met een variatie van 30 seconden tot 45 seconden is die omschakeling volgens TNO ruim voldoende. De medische apparatuur ondervindt nauwelijks interferentie.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in