Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningen besluit tot migratie naar OpenOffice

“Het is een kwestie van willen veranderen.” Het besluit voor de migratie viel volgens haar makkelijk, omdat de meeste ICT’ers bij de gemeente ervaring hebben met de inzet van het open-sourcealternatief voor Microsoft Office. De Groninger ICT’ers werken al enkele jaren met open-sourcesoftware. Hun ervaring haalde de twijfels weg bij betrokken wethouders, die het te vroeg vonden voor de migratie.
Haast heeft Groningen niet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De licentieovereenkomst met Microsoft geeft de gemeente het recht te blijven werken met de huidige versie van Office. Wanneer de overstap naar OpenOffice compleet is, valt niet te zeggen, aldus Jos Bots, beleidsmedewerker informatisering en degene die het raadsvoorstel voorbereidde. “Het streven is echter alle 3650 pc’s over te zetten.”

Reservepot
De ICT’ers hebben volgens Bots achter de schermen veel voorbereid voor de migratie. Aan alle nieuwe applicaties wordt inmiddels als eis gesteld dat deze met beide Office-pakketten kunnen werken. De gebruikte toepassingen van PinkRoccade en Centric bieden ondersteuning voor beide office-suites. “Nu nog starten die back end-applicaties automatisch MS Word op.”
Groningen stelt met het opzeggen van het contract voor MS Office per jaar 330.000 euro te besparen. Dat geld wil het op twee manieren inzetten. Een kleine 80.000 euro wordt besteed aan een ontwikkelteam voor de OpenOffice-werkplek. De rest wordt gereserveerd voor het geval de transitie mislukt en er over drie jaar alsnog MS Office-licenties nodig zijn.
Groningen begint met het draaien van OpenOffice op het Microsoft-besturingsysteem Windows. “Overstap naar een Linux-werkplek is nog niet opportuun”, aldus het raadsbesluit.
De gemeente is met 181.000 inwoners tot nu toe de grootste gemeente in Nederland die begint met OpenOffice. Haarlem kondigde twee jaar geleden overstapplannen naar OpenOffice aan. Onlangs werd bekend dat de gemeente op die plannen is terugkomen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in