Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste uitrol grafisch systeem Chipsoft

Het Hofpoort ziekenhuis in Woerden heeft de ziekenhuisbrede invoering van het Ziekenhuis Informatiesysteem (ZIS) met grafische interface, van Chipsoft met succes afgerond. Dit is de eerste implementatie van een Elektronisch Zorg Informatiesysteem (Ezis).
Ziekenhuis lab
© Shutterstock
Shutterstock

Inmiddels wordt op 150 werkplekken gewerkt met het op Windows gebaseerde systeem. Ziekenhuisbrede systemen met een GUI zijn zeldzaam. Nog dit jaar start men een pilot om omliggende huisartsen toegang te geven tot onder andere laboratoriumuitslagen en het afspraaksysteem.

Argusogen
De eerste overstap op grafische Chipsoft-software werd door concurrerende ZIS-leveranciers met argusogen gevolgd. De veronderstelling was dat Chipsoft teveel hooi op z’n vork nam. Hoewel de laatste fase van de oplevering volgens de leverancier ‘spannend’ was, vond de oplevering plaats binnen de gestelde termijn. “Ook de conversie van patiëntgegevens vanuit de complexe SAP-databanken liep gesmeerd”, zegt René Verschoor, hoofd economische administratie en verantwoordelijk voor I&A voorzieningen. Hij spreekt van ‘blije gezichten’ bij eindgebruikers.
Begin 2001 zegde het Hofpoort ziekenhuis het contract op met ZIS-leverancier SAP, na twee problematische jaren volgend op de implementatie. Kort daarna koos men Chipsoft. Voor de financiële administratie, planning en logistiek, worden nu modules van Chipsoft en Exact Globe ingezet.
Chipsoft is de laatste zelfstandige ZIS-leverancier van Nederlandse bodem. De firma groeit snel en rekent inmiddels veertien ziekenhuizen tot zijn klanten.
De meeste omzet boekt de firma echter met het leveren van losse modules aan zo’n tachtig ziekenhuizen voor facturering, afspraak-planning, OK-management en archiefbeheer. Zelfs twee academische ziekenhuizen, voorheen bijna volledig met Hiscom geautomatiseerd, kozen onlangs modules van Chipsoft. Het Academisch Ziekenhuis Groningen ging recentelijk vrij breed over op Chipsoft- programmatuur.
Marktkenners verwachten dat Chipsoft op termijn overgenomen zal worden door Pinkroccade of Getronics. Deze twee ICT-giganten trachten al langer een hoofdrolspeler in de zorgsector over te nemen. “Iedereen praat met iedereen”, zegt Chipsoft-directeur Gerrit Mulder. “Chipsoft is echter niet te koop.” Hij verwacht dat alle Chipsoft-klanten binnen één jaar op grafische software overgaan.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in