Overslaan en naar de inhoud gaan

De notaris brengt uitkomst

De ‘digitale overheid’ kan wel controleren wie iemand is, bijvoorbeeld via DigiD, maar niet wat zijn bevoegdheden zijn. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld niet vaststellen of de accountant wel door zijn cliënt is gemachtigd om elektronisch aangifte te doen. Binnenlandse Zaken stalde een kwartiermaker bij de Gemeenschappelijke Beheers Organisatie Overheid (GBO Overheid) om het probleem in kaart te brengen.
Nu is een mogelijke oplossing ontwikkeld in een andere hoek.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) dat werkte aan het financiële berichtenverkeer met de overheid, op basis van de standaard XBRL, werkt aan een Overheids Transactie Poort (OTP) die moet fungeren als enige brievenbus waar bedrijven hun financiële berichten aanleveren voor ‘uitvragers’ als CBS, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. NTP onderkende het autorisatieprobleem en riep de hulp in van DigiNotar dat een dienst ontwikkelde die nu in de ‘keten’ met de drie genoemde partijen, getest wordt.
Het komt er op neer dat een XBRL-bericht dat bij OTP binnenkomt automatisch een autorisatierequest stuurt naar DigiNotar. Die controleert de identiteit van de indiener, de bevoegdheid om te handelen en of het autenticatie-middel voldoet aan de eis van de uitvrager, zegt technisch directeur van DigiNotar, Tony de Bos. “De verschillende partijen stellen verschillende eisen. CBS is bijvoorbeeld al blij als ze een bericht krijgen, maar een ministerie kan bij een subsidieaanvraag een persoonlijke ondertekening en authenticatie met PKIoverheid verlangen. Bovendien hanteren de uitvragers unieke nummers ter identificatie, zoals een CBS- of een fiscaal nummer. We gaan uit van eenmalig aanleveren en eenmalig controleren. Onze autorisatie dienst moet die uiteenlopende eisen afdekken.”
Basis is het bestaande register van DigiNotar met daarin 18.000 partijen -waaronder 80 procent van alle intermediairs-, zegt De Bos. “Daarin is vastgelegd welke gemandateerde tussenpersoon welke berichtenstroom mag tekenen en deponeren, bijvoorbeeld met een BAPI-certificaat voor elektronische belastingaangifte, of een PKI-overheid.” Het NTP heeft volgens De Bos inmiddels 54 mogelijke uitvragende (overheids-)partijen geïdentificeerd. “Maar op termijn kunnen ook de banken er wellicht gebruik van maken.”
De kwartiermaker is inmiddels bij de GBO aan de slag gegaan met het inventariseren van de ‘stakeholders’ en de mogelijke aanpak van wat hier een gemeenschappelijke machtigings en vertegenwoordigings voorziening (GMVV) heet. GBO werkt zelf ook aan een Overheids Transactie Poort, in opdracht van de ‘proceseigenaren’.
Of de bedrijven straks met één of twee brievenbussen te maken krijgen, is nog niet duidelijk zegt Rien Stor -bij GBO verantwoordelijk voor OTP. “Recent is afgesproken dat NTP de voorziening in principe op 1 januari aan GBO.Overheid overdraagt. Op dit moment hebben wij nog geen zicht op wat zij bouwen. Als dat de komende maanden duidelijk wordt, kan met NTP worden afgesproken wát overgedragen wordt en wanneer de in beheername ingaat.” Een autorisatievoorziening is vooral een organisatorisch, juridisch en bestuurlijk vraagstuk. “NTP werkt met drie partijen samen, prima, maar daarmee is niet gezegd dat ook andere overheidspartijen vinden dat dit de manier is waar op het autoristievraagstuk opgelost moet worden.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in