Overslaan en naar de inhoud gaan

De Jager: 'zwarte dag voor skimmers'

Consumenten kunnen dit jaar al minder vaak hun pasje met magneetstrip door de gleuf van een betaalautomaat halen. In juli moet het nieuwe pinnen op 70 procent van de betaalautomaten in winkels actief zijn. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders alleen nog betalen met een bankpas met een chip met bijbehorende pincode.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

"Ik ga de magneetstrip zeker niet missen", zei De Jager. "Door de invoering van de chip wordt het voor skimmers veel moeilijker om de bankpas te kopiëren, maar fraude is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Voortaan geen zwierige zwaai meer met de pinpas, maar dippen."

Directeur Piet Mallekoote van Currence, de eigenaar van PIN, denkt dat met de introductie van de chip de fraude in winkels tot het verleden behoort. "Maar we blijven investeren in veiligheid, omdat fraude nooit uitgesloten kan worden." Mallekoote zei verder dat ruim 90 procent van de 260.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden is aangepast. "Ongeveer 20.000 apparaten moeten nog worden aangepast of vervangen voor het nieuwe pinnen."

Winkels zullen door de introductie van het 'nieuwe pinnen' de chipknip in de ban doen. "Maar de chipknip was ook nooit bedoeld voor winkelgebieden", zei Mallekoote. "Chippen wordt vooral gebruikt in kantines en parkeergarages voor kleine bedragen die snel afgerekend moeten worden." De Currence-directeur verwacht niet dat de chipknip binnen een jaar verdwijnt, maar wel dat die op termijn wordt vervangen.

Volgens voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is de overgang naar de nieuwe betaalwijze de meest ingrijpende verandering sinds de invoering van het pinnen. Hij verwacht dat één keer uitproberen voldoende is voor de consument om de nieuwe betaalhandeling onder de knie te krijgen. "Binnenkort zal er een commercial op alle Nederlandse zenders te zien zijn over de overgang van doorhalen naar insteken."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in