Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscentrum wil kloof tussen robots en mensenwerk overbruggen

Een aantal grote bedrijven en universiteiten is het onderzoekscentrum FRAIM gestart, met als doel de kloof tussen robots en mensenwerk te dichten. Bij de ontwikkeling van nieuwe robots worden ook werknemers betrokken.
© Shutterstock
Shutterstock

FRAIM heeft als doel robots te maken die mensen daadwerkelijk ondersteunen in hun werkzaamheden, zo schrijft Trouw. Volgens de initiatiefnemers werken robots nu namelijk nog niet goed samen met mensen, bijvoorbeeld omdat ze van slag raken bij onverwachte acties. Dit zou de reden zijn dat er nog geen robots op de werkvloer te vinden zijn.

Vijf universiteiten, drie hogescholen, TNO en bedrijven als Heineken en Ahold Delhaize willen daar verandering in brengen door robots te maken die mensen ondersteunen in hun werk. Om dat mogelijk te maken worden techneuten, sociale wetenschappers en vakmensen - dus ook de werknemers zelf - betrokken bij het onderwerp.

FRAIM is al bezig met een eerste project bij KLM, waar een robotarm ontwikkeld wordt voor in de werkplaats voor motoronderhoud. Motoronderhoud is zeer gespecialiseerd en soms zwaar werk, waar een robot goed bij kan helpen, zo is de redenatie. Maar mensen moeten die robots dan wel willen gebruiken en dat is waar FRAIM nu dus bij probeert te helpen. Wanneer het project klaar moet zijn, is niet bekendgemaakt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in